проф. д-р Ненчо Смилов: Каква е връзката между андропаузата и увеличената простата?

проф. д-р Ненчо Смилов: Каква е връзката между андропаузата и увеличената простата?

Публикуван: 05.06.2018

Прегледи: 5475

С напредването на възрастта и при жените, и при мъжете настъпват промени в хормоналните нива и влизат в т.нар. критическа възраст. При жените това състояние е познато като менопауза, а при мъжете то се нарича андропауза. Нивата на тестостерон при мъжете започват да спадат след 50 годишна възраст и това може да повлияе на либидото, настроението и цялостното здраве и самочувствие.

Prof-Smilov1_001-(1).jpg
Като правило на 55 годишна възраст количеството тестостерон, секретиран от тестисите, значително намалява в сравнение с това при 40 годишните мъже.
Оплакванията, свързани с андропаузата, са комплексни: еректилна дисфункция, симптоми на долните пикочни пътища, слабост, обща отпадналост, безсъние, загуба на мотивация, чести промени в настроението, намаляване на плътността на костите, наддаване на тегло, повишаване на кръвното налягане, повишаване на кръвната захар и др.
Андропаузата по специфичен начин повлиява и простатната жлеза. Тази промяна се дължи на намаляване на тестостерона, който е основният мъжки хормон и увеличаването на женските полови хормони - естроген, пролактин, лутеинизиращ и фоликуло-стимулиращ хормони.
Увеличената простата (ДПХ, аденом) започва да предизвиква оплаквания обикновено след 50 годишна възраст и те най-често са чести позиви за уриниране, включително и през нощта, изтъняване на струята, изпускане на урина, затруднено уриниране и задръжка на урина в мехура.
Трябва да се подчертае, че ДПХ не е раково заболяване и не се превръща в такова! Ако обаче то не се лекува и проследява, би могло да доведе до сериозни усложнения, като периодични инфекции, образуване на камъни в пикочния мехур, увреда на пикочния мехур и бъбреците. Ето защо е важно още при първите симптоми, мъжът да потърси помощта на уролог.
За да се установи дали именно ДПХ е причина за оплакванията, се попълва въпросник, извършва се преглед с дигитално ректално туширане и се взима кръв и урина за изследване.
Когато симптомите на ДПХ са в лека до умерена степен, е подходящо консервативното лечение –  медикаменти, фитопрепарати и промяна в начина на живот.
Често, особено в Европа, се употребяват фитопрепарати, съдържащи 320 mg екстракт от Сау Палмето (Сереноа Репенс), корен от коприва и цинк.
През април 2016 г. Европейската агенция по лекарствата излезе с официално становище, базирано на научните заключения на Комитета по растителните лекарствени продукти (НМРС) на ЕС, за ползите от приема на Сереноа Репенс при лечението на ДПХ и симптомите от долните пикочни пътища. Има достатъчно медицински доказателства, че дневният прием на 320 mg екстракт от Сау Палмето повлиява благоприятно симптомите на ДПХ. Дневна доза от 10 мг цинк от своя страна допринася за поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта, за предпазването на клетките от оксидативен стрес, за нормалната функция на имунната система и не на последно място за поддържането на нормални кости. Всички тези ползи са признати в регулациите на ЕС.
Фитопрепаратите могат да се употребяват заедно с алфа-блокери и 5-алфа-редуктазни инхибитори без това да нарушава терапевтичния им профил.
Когато промяната в начина на живот и консервативното лечение не могат да повлияят достатъчно оплакванията на пациентите или се появят усложнения при развита ДПХ, се преминава към оперативно лечение.
Мъжете, навършили 50 години, независимо дали имат оплаквания или не, трябва да запомнят, че ежегодният простатен преглед при уролог е силно препоръчителен. Това би дало възможност за навременно диагностициране на заболявания на простатата, свързани с възрастта, което от своя страна им предоставя много повече възможности при избор на лечение.

проф. Ненчо Смилов д.м.

 
Увеличената простата: Проблем, за който повечето мъже не искат да говорят
21.02.2018

Увеличената простата: Проблем, за който повечето мъже не искат да говорят

Забелязали ли сте, че напоследък вашият партньор се буди често нощем, за да отиде до тоалетната? Причината за това може да са проблеми с простатата. Мъжете не обичат да говорят на тази тема и го отдават единствено на възрастта. Пренебрегването на това състояние обаче крие рискове.

Прочети повече
Прегледи: 21653