Увеличената простата: Проблем, за който повечето мъже не искат да говорят

Увеличената простата: Проблем, за който повечето мъже не искат да говорят

Публикуван: 21.02.2018

Прегледи: 21652

Забелязали ли сте, че напоследък вашият партньор се буди често нощем, за да отиде до тоалетната? Причината за това може да са проблеми с простатата. Мъжете не обичат да говорят на тази тема и го отдават единствено на възрастта. Пренебрегването на това състояние обаче крие рискове.

При повечето мъже увеличение на простатата настъпва на около 50-годишна възраст. Това състояние се нарича доброкачествена простатна хипертрофия и не изисква никакво специфично лечение, освен ако не е придружено от неприятни симптоми. Увеличението на простатните клетки се причинява от производството на дихидротестостерон (DHT), което мъжкото тяло синтезира от естествено присъстващия в организма тестостерон. Ако простатата се увеличи твърде много, тя започва да притиска уретрата и пречи на нормалното отделяне на урината. Това води до по-чести позиви със слаба и прекъсната струя. Възможно е състоянието да прерасне до нередовно уриниране, съчетано с инконтиненция (изпускане на урина). Важно е да се следи за наличие на кръв в урината или болка в кръста. В такъв случай е абсолютно наложителна консултацията с уролог. Мъжете обаче често отказват да отидат на лекар. Трябва да опитате да говорите с тях деликатно и да обясните, че такъв преглед, независимо колко неприятен е, може да спаси техния живот.
 
Диетата играе основна роля в превенцията
До този момент не е установен непосредственият причинител на проблемите с простатата, но няма никакво съмнение, че значителна роля има начинът на живот. Предполага се, че честата консумация на червено месо, мазни храни и недостатъчното количество зеленчуци в диетата, както и и тютюнопушенето могат да увеличат риска от развитие на рак на простатата. Разнообразната диета, богата на фибри, витамини и минерали в съчетание с физически упражнения, по-малко стрес и цялостен здравословен начин на живот, се препоръчва като подходяща превенция.
 
 Как да се погрижим за простатата
Ако искате да си спестите проблеми с простатата, трябва да предприемете някои превантивни мерки. Вниманието на здравните специалисти напоследък привлича палмата-джудже - Сау Палмето (екстракт от Serenoa Repens), чиито плодове съдържат мастни киселини, наречени стероли. Те подпомагат поддържането на нормалните размери на простатата и благоприятстват безпроблемното уриниране. Задържаната урина представлява благоприятна среда за размножаването на бактерии, което причинява последващи усложнения. Екстрактът от коприва е друго природно средство в подкрепа на безпроблемното уриниране. Хранителни добавки с екстракти от плодовете на Сау Палмето и коприва, обогатени с цинк се продават в аптеките и онлайн магазините. 
 

Здрава простата с упражнения
 
Това лесно упражнение ще ви помогне да подобрите кръвоснабдяването на простатата и съседните органи и да намалите риска от възпаление.
Легнете по гръб и отпуснете ръце до тялото. Повдигнете коленете и приближете ходилата възможно най-близо до седалището. Опитайте да приближите максимално ходилата едно до друго. След това бавно отпуснете коленете в изходна позиция. Повтаряйте това упражнение в продължение на поне пет минути всеки ден.   
MOVEMBER - месецът на мъжката солидарност е тук! Ще се включиш ли?
05.11.2018

MOVEMBER - месецът на мъжката солидарност е тук! Ще се включиш ли?

Всяка година хиляди мъже биват диагностицирани с рак на простата, а една десета от тях завършват с фатален край. Целта на международната MOVEMBER инициатива, която става все по-популярна с всяка изминала година и у нас, е именно да се зашуми малко повече за този сериозен проблем.

Прочети повече
Прегледи: 138
Иска ти се сексът да продължава по-дълго и да е по-качествен? Иска ти се да забравиш честите позиви за уриниране вечер?
14.12.2017

Иска ти се сексът да продължава по-дълго и да е по-качествен? Иска ти се да забравиш честите позиви за уриниране вечер?

Как е възможно това? Не, няма нужда да пишеш писмо до Дядо Коледа. Просто продължи да четеш...

Прочети повече
Прегледи: 7017
проф. д-р Ненчо Смилов: Каква е връзката между андропаузата и увеличената простата?
05.06.2018

проф. д-р Ненчо Смилов: Каква е връзката между андропаузата и увеличената простата?

С напредването на възрастта и при жените, и при мъжете настъпват промени в хормоналните нива и влизат в т.нар. критическа възраст. При жените това състояние е познато като менопауза, а при мъжете то се нарича андропауза. Нивата на тестостерон при мъжете започват да спадат след 50 годишна възраст и това може да повлияе на либидото, настроението и цялостното здраве и самочувствие.

Прочети повече
Прегледи: 5469