Как да се подготвим за ваксинацията в 3 стъпки

Как да се подготвим за ваксинацията в 3 стъпки

Публикуван: 23.04.2021

Прегледи: 853

Предстои Ви ваксинация? Какво трябва да знаете, за да подготвите организма си преди, по време и след ваксинация?
 

Ако вече сте взели решение да се ваксинирате срещу Covid-19, ето някои съвети как да се подготвите преди, по време и след ваксинацията.
 

Преди ваксинация

От ключово значение е по време на ваксинация е да сте напълно здрави. Спазвайте стриктно противоепидемичните мерки и ограничете социалните си контакти преди поставянето на ваксината. Останете с повишено внимание и в периода между „1-ва и 2-ра игла“.
 
                                                                                 
Погрижете се за имунната си система, защото активната имунна система ще произведе по-ефективно необходимите антитела. В периода между двете дози на ваксината, имунната система е натоварена, затова обикновено вторият прием се понася по-тежко. Избягвайте стреса, пийте повече течности и подкрепете организма си с витамини, минерали и пробиотици.

 
По време на ваксинация

Починете си и се наспете добре, преди деня на ваксината и ако имате възможност, останете си вкъщи в деня на ваксинация и няколко дни след него.

При някои хора ваксината може да предизвика алергична реакция, в най-честия случай локална, на мястото на убождането, а в по-редки случаи и по-сериозна. Затова задължително изчакайте минимум 15 мин след ваксина в близост до медицинско лице. Ако смятате, че има риск, консултирайте се с личния си лекар за подходящо противоалергично средство, което можете да приемате наколко дни преди и след поставяне на ваксината.
 

 
След ваксина

Овладейте възможните неприятни ефекти от ваксинацията. Сред най-честите странични ефекти спадат: болка и подуване на мястото на поставянето на ваксината, главоболие, температура, мускулни болки, умора. Тези неприятни симптоми се дължат на реакцията на имунната система и не бива да ви плашат. Опитайте се да не я потискате с противовъзпалителни средства. Вместо това приемайте течности и здравословна храна, почивайте си повече, а ако нежеланите оплаквания продължат повече от 2-3 дни и станат по-сериозни, консултирайте се с личния си лекар.

Не бива да забравяме, че с ваксината директно в кръвообращението ни навлизат и  други вещества като помощни вещества, адюванти, консерванти. За детокс на организма могат да ви помогнат билки като бял трън, коприва, глухарче, червена детелина.
 
 

А ето и подбраните от нас хранителни добавки за всеки един от етапите:

 
Sinulan Forte: с много висока концентрация на андрографолиди (98% от екстракта от андрографис), известни с това, че стимулират имунната система и възпрепятстват разпространяването на вируси в дихателните пътища.

ViruProtect - спрей за уста с бариерна функция срещу вирусите. Предпазва лигавицата на дихателните пътища, улавя и деактивира вирусите. Може да го намерите в аптеките
 
Spektrum Imunaktiv – комплекс от витамини и минерали за подкрепа на имунитета и бързо възстановяване
 
Biopron ProEnzymes – оригинален пробиотичен комплекс от 9 мощни пробиотични щама и билкови екстракти, подкрепящи храносмилането
 
Силимарин Мах Бял Трън 7000mg- с екстракт от билката бял трън, известна със своите детоксикиращи и антиоксидантни свойства.