Яж, моли се и обичай...сърцето си

Яж, моли се и обичай...сърцето си

Публикуван: 21.08.2019

Прегледи: 5377

Подобно на героинята от популярния роман на Елизабет Гилбърт, която захвърля неудовлетворителния си живот и открива себе си и щастието в земното и обикновеното, и нашето сърце има нужда от няколко съвсем прости неща: здравословна храна, положителни емоции и ежедневна грижа.

"Животът е твърде кратък, за да се събуждаш със съжаление. Ако имате шанс, грабнете го. Никой не е казал, че е лесно, просто ви обещават, че си струва." Харви Маккей

Бързане, стрес, непълноценно хранене, заседнал живот, виртуални отношения, липса на време за важните неща.  Всичко това отслабва нашия организъм и се отразява на здравето ни. Основен потърпевш е сърцето – един от най-важните и натоварени органи в тялото ни. Неслучайно сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност, както по света, така и у нас. А можем ли да се предпазим?

Подобно на героинята от популярния роман на Елизабет Гилбърт, която захвърля неудовлетворителния си живот и открива себе си и щастието в земното и обикновеното, и нашето сърце има нужда от  няколко съвсем прости неща: здравословна храна, положителни емоции и ежедневна грижа.

Яж! Правилно и пълноценно!

Но кои са най-важните за сърцето хранителни вещества?
  1. Есенциални Омега 3
Ако трябва да изберем един хранителен елемент, който е с незаменими ползи за сърцето, то това са Омега 3 мастните киселини. Те влияят благотворно на нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, на нормалното кръвното налягане и благоприятстват сърдечната дейност. Най-много Омега 3 може да откриете в мазните риби като сьомга, скумрия, херинга, сардини.
  1. Коензим Q10
Макар че се съдържа в телешкото, маслото  от соя, сардините и скумията,количествата, които могат да се набавят от храната са нищожни. Затова е необходимо да се взима под формата на добавка. Коезим Q10 е необходим за производството на енергия от клетките и се съдържа в най-големи количества в сърцето, т.к. сърдечният мускул има най-голяма нужда от енергия.

  1. Антиоксиданти
Една от основните причини за редица заболявания, както и за стареенето и увредата на клетките в организма са свободните радикали, които се увеличават от токсините, UV лъчите, преработените храни, замърсената околна среда, тютюнопушенето, както и при възпаление и травми. Основните „чистачи“ на свободни радикали в организма са антиоксидантите. Най-известните антиоксиданти са селен, цинк, манган, витамините А, С и Е, както и редица фитонутриенти, които се извличат от растенията.
 

Моли се! Мисли позитивно!

               Стресът е сред основните причини за сърдечносъдови заболявания. Затова от изключителна важност е да намерим емоционален баланс в забързаното си ежедневие.
  • Започнете деня си с усмивка, пожелайте си „Добро утро“;
  • Когато усетите напрежение, поемете дъх и дишайте дълбоко;
  • Бъдете благодарни, съзнателно намирайте поне по една причина на ден, за която да благодарите;
  • Събирайте енергия, използвайте всяка възможност да се разходите, разтегнете и раздвижите. Правете кратки пътувания през уикенда, откривайте непознати местенца и нови лица.
 

Обичай! Грижи се за себе си!

               Често се сещаме да се погрижим за здравето си, когато вече имаме проблем. А тогава вече може да е късно. Сърцето, като всеки един орган от нашето тяло, изисква ежедневна грижа. Здравословният начин на живот е най-добрата превенция за всякакви заболявания. Колкото и трудно да ви се струва, започнете стъпка по стъпка да променяте начина си на живот.
А ние от Валмарк ще бъдем вашата близка подкрепа - с доказали се през годините качествени продукти, незаменима част от здравословния начин на живот, както и с полезни съвети от нашите специалисти и партньори – учени, доктори и фармацевти.
 
 
 
 
Да си осигурим пълна защита за сърцето
21.12.2012

Да си осигурим пълна защита за сърцето

Д-р Мария Папазова, холистичен лекар, споделя какви са ползите от комплексното действие на омега-3, коензим Q10 и селен.

Прочети повече
Прегледи: 424
Да се погрижим за сърцето! Но, как?
02.04.2018

Да се погрижим за сърцето! Но, как?

Стресът застига всички. Някои хора съумяват да се отпуснат чрез спорт, разходки сред природата, хубава книга или  филм. Други обаче не успяват да се отърват от натрупаното ежедневие и го задържат в себе си. Това, за съжаление, влияе на цялостното ни здравословно състояние и оказва негативен ефект върху работата на сърцето.

Прочети повече
Прегледи: 463
Сърцето ти също има нужда от твоята любов
13.08.2019

Сърцето ти също има нужда от твоята любов

На първо място сред здравословните проблеми, причинени от стрес се нареждат сърдечно-съдовите заболявания. Над 18 милиона души умират всяка година, покосени сърдечно-съдови проблеми, а в България над 60% от смъртността се дължи на болести на сърцето.

Прочети повече
Прегледи: 261