MOVEMBER - месецът на мъжката солидарност е тук! Ще се включиш ли?

MOVEMBER - месецът на мъжката солидарност е тук! Ще се включиш ли?

Публикуван: 05.11.2018

Прегледи: 138

Всяка година хиляди мъже биват диагностицирани с рак на простата, а една десета от тях завършват с фатален край. Целта на международната MOVEMBER инициатива, която става все по-популярна с всяка изминала година и у нас, е именно да се зашуми малко повече за този сериозен проблем.

Мъжете обикновено не говорят много за здравето си. А стане ли дума за ходене по лекари, не ги търсете. Ще отидат само, ако положението е наистина критично. Склонни са да отлагат до последния момент още повече, когато проблемът е свързан с интимните им части. Всяка година хиляди мъже биват диагностицирани с рак на простата, а една десета от тях завършват с фатален край. И все пак много от тях биха могли да предотвратят тежките последствия, ако провеждат регулярни профилактични прегледи. Целта на международната MOVEMBER инициатива, която става все по-популярна с всяка изминала година и у нас, е именно да се зашуми малко повече за този сериозен проблем.
Благотворителната инициатива обикновено стартира на 1 ноември всяка година, когато мъжете по цял свят спират да се бръснат за 1 месец. Редица политици, спортисти, артисти и популярни личности също се включват в каузата. Всеки може да го направи – нужно е само да се регистрира в страницата на инициативата (https://movember.com) и да стане  част от „Братството на Мустаците“ или така наречените „Mo Bros”.

Навременното диагностициране спасява животи

Ракът на простата е най-често срещания рак при мъжете. Дори и мъже около 40 години могат да страдат от уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия) въпреки че е по-често срещана сред мъжете след 50 годишна възраст и засяга почти 100% от мъжете над 70 години. Точната причина за уголемяването на простата не е изяснена. Една от възможните причини е повишението на дихидротестостерона. Тази повишена секреция обикнивено води до мултипликацията на клетки в зоната на простата, които в последствие започват да притискат уретрата като по този начин нарушавата нормалното уриниране. По-честите позиви за уриниране и слабата струя може да са първи симптоми, които понякога са придружени и от наличието на кръв в урината и болки в кръста. При тези случаи прегледа при уролог е задължителен и спешен.

В началото кръвния тест е достатъчен

Най-сигурния начин да откриете рака в ранен стадий е чрез редовните профилактични прегледи особено при мъжете над 50 години (и над 40 години, ако има фамилна обремененост). В началото дори и един кръвен тест е достатъчен. Чрез него се проследяват стойностите на простатен специфичен антиген (PSA). Ако те са по-високи от референтните следва да се направи палпация на простатната жлеза и ултразвук. Ако има съмнения за наличие на тумор, се прави биопсия.
И все пак няма място за паника дори и при потвърждаване диагнозата злокачествен рак. Модерната медицина позволява да бъдат приложени редица ефективни методи за справяне с тази диагноза. Но колкото по-рано се диагностицира, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение.

Жените също могат да са съпричастни

Разбира се никой не очаква от нежния пол да си пусне мустаци! Можете да подкрепите каузата като използвате мустаците като стилен аксесоар под формата на принт върху тениска, часовник, обувки или просто бижу с мустачки. Редица популярни жени, като Lady Gaga например, вече са част от т. нар. “Mo Sistas”.

Запиши си безплатен преглед при д-р Георги Лазаров и се прегледай до 30 ноември 2018г.

Prostenal-Movember-3.png

По случай месеца на мъжкото здраве Prostenal Perfect дава възможност на всеки мъж, който проявява желание, да извърши профилактичен преглед при д-р Георги Лазаров напълно безплатно.
Нужно е само да си запише час на телефон: 0887 31 91 73  
Прегледите ще се извършат в болница “Здравето” в делнични дни, от 11.00 до 12.00 часа.