Мултивитамини и минерали подпомагат мозъчните функции при децата

Мултивитамини и минерали подпомагат мозъчните функции при децата

Публикуван: 01.08.2009

Прегледи: 21

Дневният прием на мултивитамини и минерали може да подобри  мозъчните функции при децата, се казва в ново проучване направено от Британски и Австралийски изследователи. Установено е, че дванадесет седмичен прием на витамини и минерали повишава вниманието при децата, съгласно публикуваните резултати в Тhe British Journal of Nutrition.

Изследователите наблюдават 81 деца (средна възраст 11 години) като участници в рандомизирано, двойно сляпо, плацебо контролирано в паралелни групи проучване.

На участниците рандомизирано са назначени добавки с витамини и минерали или плацебо. Когнитивните функции са измерени чрез различни лабораторни методи. Измерванията са направени преди проучването, след един, след три часа от първоначалната доза, както и след 12 седмици.

Изследователите съобщават, че децата приемали витамини и минерали се представят като по-прецизни на двата теста за внимание. Наистина изследователите отбелязват че първите признаци на подобрение се отчитат само 3 часа след първата доза на първия ден от приема.

Освен това добавят, че не са наблюдавани промени в настроението на децата.

“Представената комбинация от витамини, минерали и аминокиселини  … в настоящето проучване показва резултати, които не могат да се припишат на нито един от компонентите самостоятелно.”споделят изследователите. „По нататъшната работа в тази област би трябвало да провери съставните части на терапията в повече детайли, може би фокусиране върху измерване на вниманието с използване, както на инцидентна, така и на постоянна оценка.” те добавят.

Източник:

British Journal of Nutrition
November 2008, Volume 100, Pages 1086-1096, doi:10.1017/S0007114508959213
“Cognitive and mood effects in healthy children during 12 weeks' supplementation with multi-vitamin/minerals”
Authors: C.F. Haskell, A.B. Scholey, P.A. Jackson, J.M. Elliott, M.A. Defeyter, J. Greer, B.C. Robertson, T. Buchanan, B. Tiplady, D.O. Kennedy

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.