Знаете ли коя е царицата на българските билки?

Знаете ли коя е царицата на българските билки?

Публикуван: 08.12.2014

Прегледи: 119

Според известният народен лечител Петър Димков това е именно черният бъз, познат сред възрастните хора и под името свирчовина, заради меката сърцевина на клоните му. Ето какво пише той в “Съкровището на черния бъз”, глава от книгата “Петър Димков за живота без болести” на Николай Антонов:

“Това е едно чудно растение… Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава… А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние…”

Всички части на черния бъз са лечебни и това е причината днешната нутрициология (комплексна наука за храните и храненето)да го нарежда на челно място в класациите за суперхрани.Плодът на черния бъз е най-активната част на растението, защото е богат на флавоноиди, витамин C, желязо, витамини от групата B, аминокиселини. Препоръчва се при анемии, а силният му антиоксидантен ефект го прави ефикасно средство за подсилване на имунитета, особено при децата, които често са уязвими на боледуване в есенно-зимния сезон.

През зимните дни черният бъз действа общоукрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната система. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, а също така повишава съпротивителните сили на детето срещу грип и вирусни инфекции.

Черният бъз е препоръчван от много наши лекари. Педиатрите смятат, че може успешно да се приема в комплекс с други натурални вещества като популярните напоследък бета глюкани, шипка и витамин C. Комбинацията може вече да се намери и в аптечната мрежа, като е под формата на сироп и е подходяща за деца над 1 година. Марсианци ИмуноФорте предлага най-високата концентрация на черен бъз и бета глюкани, които заедно осигуряват мощен антивирусен ефект и подпомагат естествената защита на детския организъм срещу инфекции и простудни състояния. Сиропът е подходящ за интензивна употреба в есенно-зимния период, по време и след терапия с антибиотик, при необходимост от подпомагане имунната защита на детето. Съставът е разработен по всички съвременни стандарти за чистота и безопасност на съставките - без аспартам, без глутен, без консерванти, без изкуствени оцветители и лактоза.