Валмарк разширява производството и дистрибуцията на лекарства

Валмарк разширява производството и дистрибуцията на лекарства

Публикуван: 07.05.2008

Прегледи: 250

Валмарк закупи част от портфолиото на Американската фармацевтична компания Bristol – Myers Squibb.

След интензивни преговори и стриктна оценка на качеството на продуктите (GMP – добра производствена практика) и дистрибуцията (GDP – добра дистрибуторска практика) компанията Валмарк в Тринец сключи договор с Американската фармацевтична компания Bristol – Myers Squibb. Предмет на договора е поемането на контрол върху част от фармацевтичното портфолио. Валмарк ще има право да произвежда и дистрибутира посочените в договора лекарствени средства не само в Република Чехия, но също така и в Словакия, Унгария и Полша, където Валмарк има свои представителства. Двете страни се споразумяха да не обявяват финансовите подробности по сделката.

В борбата за неограничен във времето собственик на тези фармацевтични средства и търговски марки взеха участие и други известни фармацевтични компании. Изпълнителният директор на Валмарк – Петр Турон, коментира: „ За да спечелим този конкурс ние трябваше да се справим с критериите не само за качеството на продукцията, но и с това на дистрибуцията. Сега трябва да актуализираме лиценза на фармацевтични продукти пред държавните регулаторни органи в Република Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Трансферът на продукция от тези страни към завода на Валмарк в Тринец  досега беше предвижван чрез одит на SÚKL (State Institute for Drug Inspection – Държавен институт по лекарствен контрол). Съгласно изискванията за контрол и процеса по регистрацията, необходими за производството на лекарства, допускаме че цялата процедура ще отнеме приблизително 6 месеца.”

Компанията Валмарк ще разшири обема на предлаганите фармацевтични средства с марката Валмарк с 6 нови препарата. Това са 2 препарата по лекарско предписание – Amilorid (антихипертензивен лекарствен продукт за лечение на хипертония) и Propafenon (антиаритмично лекарство за лечение на сърдечни заболявания) и 3 препарата без рецепта – Calcium (ефеверсцентни таблетки), Magnesium (ефеверсцентни таблетки) и Septofort (препарат за възпалено гърло). Освен в Република Чехия и Словакия, последният препарат ще бъде пуснат и на пазара Унгария.

Разширяването на продуктовата линия е съпроводено с разрастването на завода на Валмарк със сектор за течна гранулация и създаване на DMS система (Document management System), която дава възможност за електронна обработка и поддръжка на документацията по предписанията и документите за регистрация на лекарствените продукти. Инвестицията за тази информационна система е по-ниска от тази за изпълнението на сектора за течна гранулация, за който Валмарк инвестира 40 млн. чешки крони. „Досега използвахме метода за директно таблетиране. Основното предимство на новата технология е възможността за производство на таблетки, изискващи по-сложни технологии” – казва Турон и допълва: „Новите сгради за производство неотдавна бяха одобрени от строителните инженери и що се отнася до разширяването на производството възнамеряваме да създадем 10 нови работни места.”

Поемането контрола на производството и дистрибуцията на 5 от препаратите на Bristol – Myers Squibb е свързано с постигането на нови стратегически цели на Валмарк. Валмарк обяви намерението си да разшири портфолиото си от лекарствени средства (както на тези с рецепта, така и на тези без такава), така че техният дял в продажбите на компанията да достигне поне 10% в страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) и Румъния. В същото време компанията цели да стане един от трите най-големи производители на хранителни добавки в Европа до 2012 година и да стане лидер на този пазар до 2017 година.

Валмарк също така цели да навлезе по-силно на пазара на храните за спортисти и да се превърне в номер едно за Централна Европа до 2012. Тези стратегически цели бяха обявени от управата на компанията след като Валмарк публикува през 2007 година постигнатите си резултати за 2001 година и компанията стана лидер на пазара за хранителни добавки за Централна и Източна Европа.

Компанията Валмарк е основана през 1990 година. През 2001 г. тя се превръща от дружество с ограничена отговорност в акционерно дружество с 8 акционера към този момент. Понастоящем компанията разполага с един от най-модерните фармацевтични заводи в Република Чехия. Валмарк е най-големият производител на хранителни добавки в Централна и Източна Европа, има дъщерни дружества в 9 европейски страни – Словакия, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, България, Литва, Латвия, Франция) – а продуктите на Валмарк са представени в повече от 20 държави по света.

Повече за Валмарк можете да намерите на: www.walmark.cz
За повече информация се свържете с:

Mgr. Kateřina Ondřejková
Press agent
tel.: +420724616501
e-mail: katerina.ondrejkova@walmark.cz

Walmark, a.s.
Oldřichovice 44
739 61 Třinec

Още интересна информация и промоции може да намерите, като посетите страницата със статии на Клуб Здраве Wavita