До какво води липсата на магнезий?

До какво води липсата на магнезий?

Публикуван: 28.04.2014

Прегледи: 4502

С настъпването на пролетта настъпват множество промени както в природата, така и в нашето ежедневие. Температурите се вдигат, а ние започваме с усиления спорт, за да влезнем във форма след зимния застой. Обилното потене вследствие на тренировките и високите температури води до загуба на минерали, като един от тях е жизненоважният магнезий. А недостигът на магнезий може да доведе до множество проблеми...

Магнезият (Mg) е минерал, необходим за нормалното функциониране на нервната система и мускулите, за енергийния метаболизъм на организма. Той се нарежда на четвърто място по съдържание в организма и преди всичко се намира в костите и зъбите и е необходим за поддържане на нормално кръвно налягане, скорост на метаболизма и сърдечната честота.

Липсата на този минерал в организма може да доведе до безсъние, високо кръвно налягане,  мускулни крампи и остеопороза. Мускулните крампи са важен знак за липсата на магнезий, като те се проявяват под формата на остри мускулни контракции както по време на тренировка, така и при нормални, ежедневни дейности или дори по време на сън. Друг симптом на липса на магнезий е хроничната умора, която повечето хора се опитват да преборят с висока консумация на кафе, кола и чай. За съжаление тези възбуждащи напитки повишават нервно-мускулната възбудимост и задълбочават умората. Освен това, недостигът на магнезий увеличава нервното напрежение и раздразнителността.

Човешкото тяло си набавя магнезий чрез храната, но много често това не е достатъчно, за да се осигури необходимата дневна доза. Особено когато човек комбинира активното спортуване с хранителен режим, рискът от недостиг се увеличава.  Освен това, част от магнезия не се усвоява, ето защо е препоръчителен комбинирания прием с витамин B6. Витамин B6 спомага за по-доброто усвояване на магнезия в стомашно-чревния тракт и по-добра абсорбция в клетките. В допълнение към това, витамин B6 намалява чувството на умора и изтощение и поддържа нормалното функциониране на имунната система.
 

Набавяме ли си достатъчно магнезий?
11.07.2016

Набавяме ли си достатъчно магнезий?

Човешкото тяло си набавя магнезий чрез храната, но много често това не е достатъчно, за да се осигури необходимата дневна доза. Дори и когато приемаме допълнително магнезий, голяма част от него не се абсорбира и се изхвърля от тялото. Ето защо трябва да сме сигурни, че приетият магнезий действително бива усвоен.

Прочети повече
Прегледи: 82
Магнезият намалява образуването на камъни в жлъчката
10.07.2010

Магнезият намалява образуването на камъни в жлъчката

Увеличеният прием на магнезий чрез хранителни добавки може да намали риска от формиране на камъни в жлъчката, според ново проучване, проведено в САЩ.

Прочети повече
Прегледи: 287