И вие ли чувствате синдрома „Уморени очи“?

И вие ли чувствате синдрома „Уморени очи“?

Публикуван: 18.10.2013

Прегледи: 1356

Забързаното ежедневие на големия град подлага нашите очи на множество изпитания. Дългите часове пред компютъра, интензивното шофиране, цигареният дим и замърсеният градски въздух са само част от нещата, с които всеки един от нас се сблъсква всеки ден. Освен неудобството, което тези фактори причиняват, те представляват и сериозна заплаха за нашето зрение.

България е една от държавите с най-замърсен въздух в Европейския съюз. Този факт, заедно с данните от статистиката, че при над 50% от работещите на компютър хора се наблюдава т.нар. синдром на „Уморените очи“, показва голямата необходимост от повече грижа за очите и зрението ни.

Как да разпознаем синдрома на уморените очи?

Едни от симптомите за наличието на синдрома са възпалените, раздразнени очи, трудно фокусиране, сухи или сълзящи очи, замъглен поглед, както и повишена чувствителност към светлина. Тези симптоми могат да окажат влияние върху продуктивността и нормалния ни ежедневен ритъм.

Как да се справим с "уморените очи"?

Въпреки че не можем да повлияем на външните причинители като замърсения градски въздух, често умората в очите може да бъде предотвратена с някои малки промени в начина ни на работа. Например да  поставите монитора  на разстояние от 50-60 см. от очите и малко под зрителното ниво или да прилагате правилото 20-20-20. Опитайте се на всеки 20 минути да се фокусирате на разстояние от около 20 метра за 20 секунди.

Също така можете да подпомогнете очите си като им набавите необходимите витамини и карoтеноиди. Лутеинът и Зеаксантинът са важни каротеноиди, съдържащи се в макулата – малка част от ретината, отговорна за централното зрение и позната още под наименованието „Жълто петно“. Откриват  се в организма единствено в окото. Необходими са за предпазване на ретината и окото от UV лъчите, слънчевата светлина и вредните въздействия на околната среда. Витамин А  подпомага зрението, а Витамин Е  има силно антиоксидантно действие, което защитава клетките от оксидативен стрес.

Най-модерната иновация за очи - Лутеин Плюс е със специално подбран състав, който осигурява комплексна грижа за добро зрение и неутрализира неприятните симптоми на синдрома „Уморени очи“. Формулата включва Лутеин в комбинация със Зеаксантин, Витамини А и Е, както и Цинк, което я прави оптималната комбинация за защита на очите от рисковите фактори на външната среда.

 

Още интересна информация и промоции може да намерите, като посетите страницата със статии на Клуб Здраве Wavita