Прекарвате ли достатъчно време на слънце?

Прекарвате ли достатъчно време на слънце?

Публикуван: 25.03.2013

Прегледи: 18

Проучване сочи, че 76% от българите страдат от недостиг на витамин D. Резултатът се обяснява с малкото време, което прекарваме на открито, както и използването на слънцезащитна козметика с висок фактор.

Логично е да се предположи, че в слънчева България има много малко хора, страдащи от недостиг на витамин D. Действителността обаче е друга. Резултатите от национално представително проучване, проведено миналата година показват, че над 76% от българите имат дефицит на витамин D. Дефицитът се наблюдава два пъти по-често сред жителите на градовете – 23% в сравнение с 12% от селското население Също така,  жените са по-често засегнати от мъжете. Подобни са резултатите и от изследванията на хора в Европейския съюз и САЩ. Този проблем е особено типичен в страните от Северна Европа, където слънчевата светлина, помагаща за образуването на важния витамин Д, е малко.

Какви са причините за дефицита сред българите?

Най-простото и същевременно най-логично обяснение е недостигът на пряка слънчева светлина. Имайки предвид особеностите на климата в географската ширина, на която се намираме, обикновено носим повече дрехи от необходимото. Освен това, от недостиг на витамин Д страдат хората, които живеят в големите градове, не само заради ежедневната утринна мъгла, която абсорбира UV-лъчите, но и заради многоетажните сгради, които не допускат слънцето. И не на последно място – когато решим да излезем на открито или ходим на морска ваканция, обикновено избираме слънцезащитен продукт с висок фактор, който със сигурност ни осигурява добра превенция срещу изгаряне, стареене на кожата и рак, но и срещу витамин D.




Името си витамин D получава през 1922 г. от американския биохимик Елмър Макколъм, който провеждал опити, за да разбере какво съдържа черният дроб от треска. Наречен е така, защото бил четвъртото вещество, което ученият успял да изолирa.

 

 

 

Защо е важен витамин D3?

По своята същност витамин D е изключително мощен хормон, който се произвежда в кожата на човека под въздействието на слънчевата светлина или по-точно на UVB – ултравиолетовите В лъчи. Витаминът се синтезира под тяхно въздействие в кожата и костите.

Недостигът на витамин D може да нанесе поражения върху имунитета. Освен това, ако няма достатъчно витамин D в организма, калцият не може да се усвои пълноценно. Недостигът на витамина се изразява главно с влошаване на здравето на костната система. Отразява се и на мускулния тонус, засилва риска от фрактури при падания. Проучвания показват, че скача и рискът от напълняване.

Въпреки че децата са застрашени, защото стоят на закрито, дори при слънчево време заради страха от слънчево изгаряне, по-възрастните хора също са заплашени от недостиг. Същото се отнася и за бременните жени: ако те нямат достатъчно високи нива на витамин D, това може да навреди на изграждането на костите на детето им.