Страхувате ли се от грипната епидемия?

Страхувате ли се от грипната епидемия?

Публикуван: 08.02.2013

Прегледи: 34

Всяка година грипната епидемия ни връхлита в началото на февруари. Използвайте силата на революционната съставка бета глюкан, за да си осигурите активна защита срещу вирусите и грипа.

Страхуваме се от грипа, нормално е. Всяка година в зимния период медиите съобщават за последствията от заразата с опасните грипни щамове. Тази зима в Европа и у нас ще върлуват грипните вируси „Калифорния“  и „Виктория“, като вторият щам е по-опасен от свинския грип и дава повече усложнения.

Обикновено грипът засяга дихателните пътища, а в по-сериозните случаи може да нанесе щети на ставите, а дори и на сърцето. Най-застрашени са малките деца, възрастните хора, сърдечно- и бъбречноболните, диабетиците и всички, които са с намалени защитни сили.

Как да разпознаем заразата?

Заразата се случва предимно от контакт с болен от грип човек чрез пръски, капчици от слюнка, отделящи се при говорене, кашляне, кихане, смях. Внимание! Върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици, а инкубационният им период трае от 1 до 5 дни. При някои хора болестните прояви се изявявт в съвсем лека форма, но в някои случаи симптомите са тежки и изискват сериозно лечение. В типичните случаи грипът се характеризира с внезапно повишаване на температурата, придружено от втрисане със студени вълни, главоболие, кашлица, значителна отпадналост. Понякога заразеният е толкова отпаднал, че не може да стане от леглото. Високата температура продължава около 3-4 дни като в този период обикновено се появява сух бронхит с упорита и дразнеща кашлица.



Може ли да посрещнем грипната вълна добре подготвени?

Някои хора разчитат на ваксините, а други търсят различни варианти за подсилване на имунитета и по-лекото изкарване на грипа. Напоследък все повече се говори и за силата на революционното средство бета глюкани – природни полизахариди, извлечени от микроорганизми (дрожди, бактерии), гъби и зърнени култури. Силата на бета глюканите се състои в способността им да активират ключовите имунни клетки „макрофаги“. Тези защитници на имунитета унищожават всички опасни бактерии, вируси и патогени.

Бета глюканите атакуват грипните вируси, скъсяват периода на боледуване, намаляват опасността от последващи усложнения и улесняват възстановяването след преболедуване от грип, настинки и бактериални инфекции. Препоръчваният дневен прием е между 200 и 400 мг. Добре е бета глюканите да се взимат превантивно в активния сезон на гриповете и възможно най-бързо при първи симптоми на вирусната инфекция.