Да си осигурим пълна защита за сърцето

Да си осигурим пълна защита за сърцето

Публикуван: 21.12.2012

Прегледи: 436

Д-р Мария Папазова, холистичен лекар, споделя какви са ползите от комплексното действие на омега-3, коензим Q10 и селен.

Д-р Папазова, вашата практика на холистичен лекар потвърждава ли статистиката, която сочи все по-тревожни данни за здравословното състояние на българина – увеличен брой на сърдечносъдовите инциденти, на хората с наднормено тегло и нарушен липиден профил?

Д-р Папазова: За съжаление се потвърждава не само сред моите пациенти, но и сред мои познати и приятели. Все по-често срещам млади хора, дори 30-35-годишни, които имат метаболитен синдром и съответните белези на ранна атеросклероза, която се ускорява поради  напрегнатия начин на живот. Ако погледнем навътре в нашето тяло, ще разберем какво точно се случва там. Високите нива на агресивните свободни радикали увреждат стените на кръвоносните съдове – тези места стават грапави, по тях се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии и впоследствие се получават т.нар. атеросклеротични плаки, които носят голям риск за здравето и живота ни.

Как може да си помогнем? Не всеки е склонен да промени хранителните си навици и начина си на живот.

Д-р Папазова: Има начин да противодействаме на натрупването на тези вредни плаки не само чрез ограничаване на рисковите фактори като обездвижване, стрес, нерационално хранене, вкл. ниска консумация на риба, употреба на цигари и алкохол и т.н., но и чрез силата на една нова тройна синергична комбинация  от Омега-3, Коензим Q10 и Селен. Все повече хора започват да разбират значението на полезните мастни киселини и приемат продукти с омега-3, но това само по себе си не е достатъчно за регулиране на метаболизма и отстраняване на последиците от стреса в сърдечносъдовата система. Най-новата тенденция е съчетаване на омега-3 с две други иновативни вещества с висока биологична активност - коензим Q10 и селен.)

Как коензим Q10 и селенът работят заедно в комплекс с омега-3? Може ли да се каже, че чрез този комплекс полезните мастни киселини стават още по-полезни?

Д-р Папазова: Трите съставки заедно осигуряват пълна защита за сърдечносъдовата система, действат в мощен синергизъм и ефектът на омега-3 се увеличава не трикратно, а много повече, т.е. получаваме най-мощната омега формула. С комбинацията от омега-3, коензим Q10 и селен цялата кръвоносна мрежа, сърдечният мускул, скелетната мускулатура, мозъкът и кръвта получават необходимата клетъчна храна, за да функционират хармонично и в добро здраве. Омега-3 хранят сърдечните клетки, разреждат кръвта и заедно със селена оказват силен противовъзпалителен ефект, като регулират мастната обмяна и редуцират натрупването на холестеролни плаки. От друга страна, коензим Q10 подхранва сърцето и цялото тяло с енергия, като съхранява жизнеността на всички клетки. Селенът като силен антиоксидант противодейства на окислителния риск, поддържа еластичността на кръвоносните съдове, а освен това активира и ускорява метаболизма.

Ще почувстваме ли осезаем ефект? 

Д-р Папазова: Осезаемият ефект, по-различното усещане в сравнение с приема на монопрепарати единствено с омега-3 идва от включения в комбинацията коензим Q10. Тъй като той е мастноразтворим антиоксидант, неговото действие е още по-мощно, когато се усвоява в мастна среда, каквато се създава от омега-3 мастните киселини от рибено масло. Добре усвоеният коензим Q10 в съдружие с омега-3 и селен предизвиква осезаем прилив на енергия и подобрява жизнения тонус.

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.