Защо рискът от износване на ставния хрущял при професионалните спортисти е по-висок?

Защо рискът от износване на ставния хрущял при професионалните спортисти е по-висок?

Публикуван: 28.09.2018

Прегледи: 5628

Вероятно ще се учудите, но износването на ставния хрущял при активно спортуващите започва още след 25-годишна възраст, поради интензивното натоварване, травмите и вдигането на големи тежести, което рефлектира негативно върху ставите.

Болката в ставите обикновенно възниква поради износване на ставния хрущял, травми или заболявания на опорно – двигателния апарат. Ставния хрущял е покритието на костта на ставата, който осигурява плавното приплъзване на двете ставни повърхности, благодарение на което можем да се движим.


Износването на ставния хрущял е дегенеративно заболяване и медицинското му наименование е артроза.


Обикновено се смята, че артрозата  засяга само възрастните хора и тези с наднормено тегло. Всъщност рискът е много по-висок при професионалните спортисти и бодибилдърите и това не би трябвало да е изненада, тъй като последователното свръхнатоварване на определени ставни групи и повтарянето на едни и същи движения води до бързо износване на ставния хрущял. Резултатът е възпаление, оток, скованост и болка. 
 
Вероятно ще се учудите, но износването на ставния хрущял при активно спортуващите започва още след 25-годишна възраст, поради интензивното натоварване, травмите и вдигането на големи тежести, което рефлектира негативно върху ставите. Активния спорт е съпроводен освен с успехи и удоволствие от любимия спорт, с много травми, бързо износване на ставите и загуба на еластичност на  сухожилията.


Установено е, че след 30 - 35 год. възраст в организма ни  се появява недостиг в производството на основните хранителни вещества за ставния хрущял и сухожилията - глюкозамини, хондроитин, хиалоронова киселина и колаген.


С времето хрущялът постепенно изтънява и губи своята еластичност. При прекомерното изтъняване се стига до загуба на ставен хрущял, и започва триене на кост в кост, което предизвиква силна, нетърпима болка, оток и възпаление. Процесите в тези крайни фази са трудно обратими и често изхода е операция за  смяна на износената става.

Макар във върхова физическа форма човек не се замисля за това, не обръща внимание на познатото изпукване и лека болка, спокоен, че е твърде млад за подобни проблеми, а именно това е моментът, в който трябва да започне ефективната превантивна грижа за ставите. В противен случай артрозата ще дойде доста по-рано, а тя, за жалост, поразява всички ставни групи. Най-засегнати са ръцете, колянната става (гонартроза), тазобедрената става (коксартроза) и гръбначният стълб (лумбална артроза). 


За активно спортуващите хора е от особена важност да се действа изпреварващо, с цел укрепване и защита, отколкото да се лекуват болезнените последствия на по-късен етап в живота.


Правилното загряване, добрата техника, лекуването на евентуални травми и поддържането на баланса между натоварване и почивка са само едната страна в този процес. Диетата също е от съществено значение. Препоръчително е да се избягват зърнените храни, червеното месо (говеждо и овнешко), животинските мазнини, захарта, млечните продукти с висока масленост, кафето, соленото, картофите, патладжаните, лютите чушки. В същото време трябва да се консумират риба, ядки, семена (особено ленено), нар, ананас, джинджифил, тъй като те подпомагат подхранването на ставите. Всеки ден в менюто трябва да присъстват плодове, зеленчуци и храни с богато съдържание на калций и минерални соли.   
 
Това е начинът да се отложат във времето неизбежните изменения и да се забави процесът на износване на ставите. Той върви ръка за ръка с препоръчителния прием на хранителни добавки - хондропротектори. Те забавят неизбежните дегенеративни процеси и са единственото средство за набавяне на необходимите за доброто здраве на ставите хранителни вещества в количества, които дори съвършеният хранителен режим не може да осигури.
 

Т. нар. хондропротектори са хранителни добавки, които в състава си съдържат един или няколко съставки за подхранване и  изграждането на  хрущялната тъкан.


Комбинираните хондропротектори съдържат в състава си няколко от най-важните компоненти за подхранване на ставния хрущял, освен това стимулират и собственото производството на тези  ключови компоненти на ставния хрущял и активират производството на синовиална (вътреставна) течност, която осигурява гладкото и безболезнено движение на ставата. От своя страна синовиалната (вътреставната) течност е основния източник на хранителни вешества за ставния хрущял, поради липсата на собствено кръвоснабдяване на хрущялите в човешкия организъм. Комбинираните хондропротектори обикновено  съдържат естествени съставки, които влизат в състава на хрущяла, и които естествено се произвеждат от организма, но чието производство намалява в зряла възраст, а именно – глюкозамин, хондроитин, хиалоронова киселина, колаген и др.
Всички от изброените основни съставки имат добро усвояване в организма с изключение на хиалороновата киселина. Хиалороновата киселина поради вида и големината на молекулата си се усвоява ефективно само при инжекционно поставяне директно в проблемната става, но не и под формата на капсула или таблетка за перорален прием. Установено, е че тя почти не се усвоява преминавайки през стомаха и червата.
Хондропротекторите имат цялостно укрепващо действие, подобряват подвижността и забавят артрозните изменения в ставите.


Такъв комбиниран хондропротектор е „Проензи Интензив“ .


Той е комбиниран  хондропротектор с двойно действие – от една страна подхранва и възстановява  ставния хрущял, а от друга въздейства за  овладяване на  възпалението в ставите. Комбинацията от глюкозамин, хондроитин, и колаген тип II подхранват активно ставния хрущял, а  екстракт от Boswellia serrata (тамяново дърво), Salix alba (бяла върба) и куркумин, имат пряко отношение върху възпалението. Включения в състава Био Перин спомага за по – доброто и пълно усвояване на съставките от организма.  Концентрацията на отделните съставки в Проензи Интензив е съобразена с необходимия дневен прием, от основните елементи за интензивно подхранване на ставния хрущял.
 

Екстрактите от бяла върба, тамяново дърво и куркумата се използват от хиляди години в Аюрведа терапиите. Те имат доказано противовъзпалително действие, което в комбинация с основните подхранващи хрущяла елементи допринасят за по- добра ставна подвижност.
 
Глюкозаминът е основна градивна част на хрущялната тъкан. Той се усвоява от храната и в организма на човека участва в изграждането на ставния хрущял и производството на синовиална течност, която улеснява ставните движения. Според изследователи може с голяма вероятност да се твърди, че допълнителният прием на глюкозамин може да стимулира хондроцитите да прекратят саморазрушаването на хрущялната тъкан, присъщо на дегенеративните процеси.
 Хондроитин сулфатът е глюкозаминогликан (GAG), които под формата на протеогликан е една от най-важните съставки на съединителната тъкан. Хондроитина се свързва с колагена и еластина при образуването на хрущялите. Хондроитин сулфатът е биологичен полимер, който произлиза от съединителната тъкан и подпомага производството на хрущяли.
С остаряване на тялото то става все по-малко ефективно при възстановяване и регенериране на тъканите, включително и на хрущялите, които поемат натоварването на ставите и прешлените.
Хондроитин сулфатът се среща в лигавицата на храносмилателния тракт, кръвоносните съдове, лигавичните мембрани и артериите и помага за нормалното кръвоснабдяване на тялото.
Хондроитинът поддържа целостта и еластичността на хрущялите.
 Комбинацията от глюкозамин  и хондроитин блокира ензимите, които участват в процесите на разрушаване, като предпазва ставния хрущял, стимулира производството на ставна течност и спомага изграждането на хрущялната тъкан. Колаген тип II е единственият високоусвоим от организма колаген, който е изключително важен за засилване на ефекта на останалите съставки.
 
Комбинираният прием на трите съставки заедно е предпочитан от експертите като по-благоприятен за хрущяла от самостоятелния прием на колаген. Добавеният  Витамин C в Проензи Интензив допринася за формирането на колаген и нормалната функция на ставите, а манганът подпомага образуването на съединителната тъкан.
Възстановяването на хрущялната тъкан действа оздравяващо на ставите; обемът на движенията се увеличава, отслабват болезнените състояния и се овладяват възпалителните процеси.
 

Проензи Интензив е подходящ при:

 • при обострени състояния с изявена симптоматика, като оток и болка в ставата/те, за спомагане овладяване на възпалението;
 • при настъпили вече артрозни изменения, за забавяне на процеса и възстановяване на увредения хрущял;
 • професионални спортисти или любители, при които силовите натоварвания увеличават риска от износване на ставите и сухожилията;
 • за стимулиране възстановяването при спортни и други травми – разтежения, мускулни схващания, навяхвания;
 • при наднормено тегло поради натоварването, което килограмите осъществяват върху ставите)
 • в случаите на ежедневен и интензивен физически труд;
 • превенция на ранно износване на ставния хрущял.

Ефекти:

- възстановява интензивно увредения ставен хрущял;
 • намалява хроничните болки и сковаността;
- активно противовъзпалително действие - намалява отока и болковата симптоматика;
 • съдейства за бързото възстановяване на ставния хрущял;
 • намалява риска от последващи увреждания, травми и деформации;
 • забавя увреждането на ставите;
 • блокира вредното въздействие на свободните радикали върху клетките в ставите;
 • подпомага състоянието на ставите в дългосрочен план, както и тяхното възстановяване;
 • облекчаване на възпаление, както на малките стави на ръцете – лакти, китки, така и на по-големите стави –раменна, тазобедрена и колянна става;
 • подобрява подвижността и комфорта при движение.
 
Проензи Интензив е с  клинично доказана ефективност. Схемата на прием на Проензи Интензив е 2 таблетки дневно след хранене. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемането на продукта за период от 2-3 месеца, като курса може да се повтори 3 пъти в годината.
 
 
Колко време е нужно на ставите да започнат да се възстановяват?
13.10.2017

Колко време е нужно на ставите да започнат да се възстановяват?

Нормално, в здравите стави съществува равновесие между натоварването върху ставната повърхност, устойчивостта на хрущяла и възстановителните процеси протичащи в него. За жалост, с напредването на възрастта хрущялът постепенно се износва като постепенно изтънява и губи еластичността си. В резултат подвижността на засегнатите стави се понижава, като след време се появяват скованост и болка. От своя страна липсата на подходяща физическа активност е причина за недостатъчно стимулиране на обменните процеси в ставите и неефективно възстановяване.

Прочети повече
Прегледи: 14022