Запек - как да се справим трайно с проблема?

Запек - как да се справим трайно с проблема?

Публикуван: 16.11.2018

Прегледи: 27240

Констипацията, едно по-меко име на иначе „твърдия“ запек - състояние, с което почти всеки се е сблъсквал. Да, времето на усамотение в тоалетната може и да е приятно – сам със себе си и мислите си, време за списание или да сърфираме на спокойствие на телефона, да поиграем игрички. Дотук звучи добре, но от здравословна гледна точка, ако запекът е често състояние, то това дава отражение и на здравето на човек. Задържането и отделянето в системното кръвообращение на токсини и метаболитни продукти може да доведе до форма на автоинтоксикация, поява на обратна перисталтика, оригване, хълцане, гадене, повръщане, в някои случаи задух, лош дъх и нарушения в нощния сън. Напъването може да доведе до появата на хемороиди и фисури, които сами по себе си също са болезнени.

Дефининицията на запек е „Изхождания с честота не повече от 3 пъти седмично“. От това състояние страдат по-често жени, особено след 65-годишна възраст. Възрастните хора имат 5 пъти повишен риск от по-младите за развитие на запек. Хроничният запек, съпътстван с коремен дискомфорт, често е диагностициран и като синдром на раздразненото черво.

Употребата на разхлабващи средства срещу запек много често може да се избегне, ако се променят двете основни причини, които предизвикват запека. Трябва да се има предвид, че лаксативите може да доведат до зависимост и дори да задълбочат проблема със запека - правейки червата лениви.

Основните причини за запека са приемът на малко количество вода и ниският или отсъстващият прием на фибири с храната. Минимум 1,5-2 литра вода на ден оказва много ползотворен ефект при запек. Консумацията на богати на фибри плодове и зеленчуци дава на перисталтиката необходимите баластни вещества, липсата на които е другата основна причина за констипация. За спряване с проблема е необходимо да се приемат повече сурови плодове и  зеленчуци, заради фибите в тях. За съжаление обаче, повечето хора приемат само половината, дори по-малко от необходимата доза фибри, която е около 30 гр. на всеки 1000 калории.
Например в:
100 г домати има едва 1.2 г фибри
100 г ябълка – 1.5 г фибри,
100 г спанак – 2.5 г фибри,
1 филия пълнозърнест хляб – 3.5 г фибри,
1 чаша овесени ядки – 4 г фибри.

Доста малко, нали? Оказва се, че за да си набавиш 30 г фибри на ден, трябва да изядеш 2 кг домати, 7 чаши с овесени ядки или 1 кг спанак…Трудно постижимо!

Шампионите по съдържание на фибри са:
100 г псилиум – 100 г фибри
100 г чиа семена – 34 г фибри
100 г ленено семе – 27 г фибри
1 чаша грах – 16 г фибри
1 чаша черна леща – 15.6 г фибри
1 чаша бобови – 10 г фибри
100 г ядки – 10 г фибри

Видно е, че псилиумът е първенец в класацията-  псилиумът  представлява люспи от семена на Индийски бял живовляк – Plantago psyllium - източник на разтворими диетични фибри.
 
Така че, ако не сте сигурни какво количество фибри приемате, то може да опитате с псилиум и полезни за храносмилането бактерии под формата на хранителна добавка за справяне със запека.
Такъв продукт е иновативният комбиниран Биопрон Фибри.

Biopron Fibre е синергична формула от 9 щама полезни живи бактерии и разтворими фибри- псилиум и инулин, които значително омекотяват изхождането, подобряват чревната проходимост, възстановяват трайно чревната микрофлора и спомагат за редовен стомах.

Биопрон Фибри осигурява препоръчителната дневна доза фибри. Ползите за здравето от Псилиум Хуск са големи: освен че спомагат за редовния стомах и облекчаване на  запека, най-новите изследвания показват, че диетичните фибри имат много други важни ползи за здравето. Псилиумът има отношение върху контрола на кръвната захар, разтворимите фибри забавят усвояването на захарта в организма, поддържайки нивата й в нормални граници. Здравето на сърцето и рискът от сърдечен удар е свързано също с прием на фибри - изследванията показват, че тези, които приемат храна с високо съдържание на фибри имат 40% по-нисък риск от сърдечно заболяване. Друга интересна полза от прием на фибри е, че на всеки 7 грама дневен прием фибри, рискът от инсулт намалява със 7%. И не на последно място - отслабването: добавките с фибри показват добри резултати при отслабване, тъй като увеличават чувството за ситост. Микробите в тънките черва храносмилат фибрите, при което се освобождава тънка верига от мастни киселини, които  придвижват сигнал към  мозъка да спре да яде.

ПРЕБИОТИЦИ

Допълнителен бонус е, че Псилиум Хуск  и Инулинът в Биопрон Фибри освен, че подобряват констипацията са и пребиотик. Пребиотиците представляват несмилаеми хранителни съставки, които стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. От своя страна тези полезни бактерии помагат на храносмилането и усвояването на храната, както и играят съществена роля във функцията на имунната система.
Пребиотиците показват много добра ефективност, когато се прилагат в комбинация с пробиотик.


ПРОБИОТИЦИ

За ползите от пробиотиците се знае много. В организма ни живеят милиони бактерии, от които зависи нашето здраве и имунитет, защото 70 % от имунните клетки се намират в червата. Балансът на тези полезни микроорганизми се нарушава ежедневно чрез, вируси, стрес, лекарства (антибиотици) и много други. Когато те не са в баланс, организмът ни страда, боледуваме често, страдаме от коремен дискомфорт, запек, подут корем, диария – чести симптоми и на синдрома на раздразненото черво.
 
Биопрон Фибри е медицински доказан и при Синдром на раздразненото черво. Облекчението на запека при това хронично състояние  е с 87% след едномесечен прием.

Биопрон Фибри съдейства за трайно справяне със запека, чрез разтворимите фибри- псилиум и инулин, както и специфично подбрани щамове полезни лактобацили.
Изключително важно е съвместно с приема на Биопрон Фибри да се приема и голямо количество вода - минимум 1,5-2 литра на ден.

Биопрон Фибри омекотява деликатно запека, за да не предизвиква болка при изхождане. Възстановява нивото на полезните бактерии, за да се нормализира ритъма на чревната перисталтика и разреши проблема със запека дълготрайно.

Биопрон Фибри е твоято решение при запек и синдром на раздразненото черво.
 
 
 
Подут корем: може да е синдром на раздразненото черво – IBS
05.11.2018

Подут корем: може да е синдром на раздразненото черво – IBS

Причините за подут корем и газове, ако изключим заболявания като колит, гастрит, панкреатит и др., се дължат на неправилно хранене или нарушен баланс в чревната микрофлора.

Прочети повече
Прегледи: 21491
Диария, антибиотици, синдром на раздразненото черво!
09.11.2018

Диария, антибиотици, синдром на раздразненото черво!

Причините за диария са много: хранителна непоносимост; вирусни или бактериални инфекции; стресова ситуация; синдром на раздразненото черво - IBS; нежелана реакция след прием на някои лекарства – антибиотици

Прочети повече
Прегледи: 20879