Walmark придоби контролния пакет на Аминостар

Walmark придоби контролния пакет на Аминостар

Публикуван: 12.09.2006

Прегледи: 25

Walmark, водещ производител на хранителни добавки и лекарства, съобщи за придобиването на капитал в Аминостал, производител на хранителни добавки и храни за спортисти.

Walmark придоби дял от 75% в Аминостар. Основателят на Аминостар, Йозеф Буквич, запази оставащите 25% и остава на поста представител на фирмата и управител. Walmark финансира транзакцията със собствен капитал, но финансовите подробности няма да се оповестяват от страните.

От декември 2004, когато Walmark, производител на хранителни добавки и лекарства, продаде направлението си за безалкохолни напитки, фирмата търси възможност за вложение в област, свързана с фармацевтичното производство и здравословния начин на живот. След придобиването на Профитнес а.с. през януари 2005, управляващи веригата от магазини за здравословен начин на живот Виталенд, следва включването с капитал в Аминостар с.р.о., водещ местен производител на хранителни добавки и храни за спортисти. Според управляващия директор Томас Мацура, придобиването на Аминостар означава разширяване на дейността на Walmark в нов пазарен сегмент. Той добави:Областта на храненето при спортистите предлага много подходящо съчетание с нашия асортимент от хранителни добавки и лекарства по отношение на развитие, производство, продажба и маркетинг. Тя представлява сегмент с големи перспективи за растеж не само в рамките на Република Чехия, но и в чужбина. Ще използваме мрежата на клоновете си в чужбина и дейностите на отдела за износ за навлизане на Аминостар на нови пазари в чужбина.”

Управителят на Аминостар, Йозеф Буквич коментира транзакцията така: “Включването на икономически силен партньор от мащаба на Walmark предоставя на Аминостар финансова, производствена и логистична подкрепа, което ще ускори навлизането на нови пазари. Възможността за сътрудничество с Walmark в областта на разработването обещава също така ускоряване на нововъведенията.”

Въпреки че Аминостар е сред малкото производители на храна за спортисти в Република Чехия със сертификат за качество по ISO, основен приоритет и цел на двете страни ще бъде непрекъснатото повишаване на качеството на продуктите и на всички процеси на Аминостар до ниво, сравнимо със стандартите на Walmark, тоест до ниво, сходно на изискванията във фармацевтичната промишленост. Управлението на Walmark вече е подготвило план за действие за постигането на тази цел. Томас Мацура коментира така: “В бъдеще бихме желали да предотвратим отрицателни случаи като публикуваните в пресата напоследък. Поради това ще направим изискванията към качеството още по-строги на всички етапи на производството и логистиката. Част от това начинание се явява увеличаването на честотата и обхвата на измерването на ефекта от субстанциите както на суровините, така и на готовите продукти. Освен собствените си лаборатории за тези рутинни измервания ползваме и услугите на независима лаборатория в Република Чехия и в чужбина." 

За Аминостар

Аминостар® беше основана през 1996. Понастоящем тя произвежда около 80 вида хранителни добавки за спортисти и се нарежда сред водещи местни фирми в тази област. Във фирмата работят 15 души и през 2005 тя достигна печалба от 90 милиона чешки крони. Половината от оборота се натрупва от пазари в чужбина. Фирмата изнася в много страни от ЕС, например Испания, Португалия, Италия и Великобритания. Основателят и до сега едноличен собственик на Аминостар с.р.о. е Йозеф Буквич.

За Walmark

Walmark а.с. е основана през юли 1990. Компанията има клонове в други седем страни в Европа (Словакия, Румъния, Полша, Украйна, Унгария, Литва и България) и изнася в над 20 страни. Тя е сред лидерите на пазара на хранителни добавки в Централна и Източна Европа. Консолидираният оборот на Walmark Груп през 2005 надхвърли 2.2 милиарда чешки крони с почти деветстотин служители. От основаването си тя е изцяло чешка фирма с местен капитал.

Още интересна информация и промоции може да намерите, като посетите страницата със статии на Клуб Здраве Wavita