ВАЛМАРК е единствен собственик на Aminostar

ВАЛМАРК е единствен собственик на Aminostar

Публикуван: 17.09.2008

Прегледи: 81

Водещият производител на хранителни добавки и лекарства Валмарк обяви, че става собственик останалите 25% на компанията Aminostar – производител на хранителни добавки и храни за спортисти.

Тази процедура е свързана с целта на компанията да се превърне в основен лидер и на пазара за храните за спортисти. През 2006 година Валмарк закупи 75% от Aminostar от собственика на компанията Йозев  Буквич, който остана корпоративен агент на компанията до тази година и беше сменен от инж. Гейза Валент MBA (бронзов медалист по хвърляне на диск в Световното първенство в Хелзинки през 1983 г.), 8 години ръководител на търговската секция за безалкохолни напитки на Валмарк. Изпълнителният директор на Валмарк Петр Турон коментира: „Преди да навлезем в Aminostar знаехме, че сферата на хранителните добавки за спортисти предлага много възможности за синергия с нашия асортимент от хранителни добавки и лекарства що се отнася до разработването на нови продукти, производството, продажбите и маркетинга. Това е сегмент с големи перспективи за растеж не само в Република Чехия, но и извън нея.”

        След навлизането си в Aminostar, Валмарк инвестира 20 млн. чешки крони в производствени сгради, технологии, качествен контрол, иновации и разширяване на портфолиото от продукти. Главната цел е да се покачи качеството на продуктите и да се увеличи техният капацитет. Директорът на компанията, Гейза Валент казва: „Според Мничово Храдище новият ни завод в Луков отговаря на изискванията по ISO 9000 и HACCP (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки). Имаме собствена лаборатория за качествен контрол, където се проверява качеството на нашите продукти. В миналото Aminostar ползваше лабораториите на Валмарк, както и акредитирани външни такива. Редовно извършваме анализи на активните субстанции в продуктите и тестваме тяхната чувствителност” и добавя: „Част от обновените производствени сгради са превърнати в модерен склад с място за 2000 палета и е снабден с професионална система за подреждане.” Отчитайки направените инвестиции управата на компанията очаква тройно увеличаване на продукцията в следващите 5 години.

       Преди основното навлизане на Валмарк, компанията Aminostar разполага с 14 служители, а днес те са 40. „С внимание към растящия интерес към новите продукти, не само в Република Чехия, но и в другите стани, където дистрибуцията се извършва чрез представителствата ни и чрез дейността на Отдела за износ, а и що се отнася до въвеждането на трисменното производство в Aminostar, очакваме в следващата една година да се отворят още работни места” казва Турон. Компанията Aminostar продава продуктите си в 8 европейски държави и успешно навлиза на чуждите пазари. Разширяването на търговската дейност на компанията зад граница е свързано с интеграцията й в групата на принадлежащите компании към Валмарк – най-големият производител на хранителни добавки в Централна и Източна Европа.

Aminostar

       Компанията е основана през 1996 година. До лятото на 2006 г. единствен собственик на компанията е нейният основател Йозев Буквич. По това време компанията произвежда около 80 вида хранителни добавки за спортисти и е един от най-големите производители в сферата на храните за спортисти в Република Чехия. Компанията има 40 служители и през финансовата 2007/2008 година отчита печалба от 155 млн. чешки крони. Половината от оборота е генериран на чуждите пазари. Компанията изнася своите продукти в много европейски страни, в това число Испания, Португалия, Италия, Дания, Швеция и Великобритания. За повече информация www.aminostar.com

           Компанията Валмарк е основана през 1990 година. През 2001 г. тя се превръща от дружество с ограничена отговорност в акционерно дружество с 8 акционера към този момент. Понастоящем компанията разполага с един от най-модерните фармацевтични заводи в Република Чехия. Валмарк е най-големият производител на хранителни добавки в Централна и Източна Европа, има дъщерни дружества в 9 европейски страни – Словакия, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, България, Литва, Латвия, Франция) – а продуктите на Валмарк са представени в повече от 20 държави по света. През 2007/2008 финансова година Валмарк достига общ оборот от всичките си представителства от 2,85 млн. и има над 1000 служители. От основаването си Валмарк е изцяло чешка компания  със собствен капитал.

Повече за Валмарк можете да намерите на: www.walmark.cz

За повече информация се свържете с:

Mgr. Kateřina Ondřejková

Press agent             

tel.: +420724616501

e-mail: katerina. ondrejkova@walmark.cz

Walmark, a.s.      

Oldřichovice 44

739 61 Třinec