Страдам ли от хроничен стрес? Как мога да разбера това?

Страдам ли от хроничен стрес? Как мога да разбера това?

Публикуван: 27.04.2018

Прегледи: 624

„Стресът“ е термин, използван от лекарите за да опишат химични процеси, които подготвят тялото ви за физическо действие (активност) когато сте застрашени от някакво външо условие на средата в която се намирате. Когато започнете да разпознавате ситуаций и емоций които оказват осезаема промяна върху вашето здраве или поведение, това може да означава, че имате сериозен проблем в живота си.

За някои хора стресът лесен за разпознаване. Чувстваме си, че се нуждаем от промяна или смяна в посоката на развитие или просто да се отдалечим от източника на неприятности и проблеми. Но понякога осъзнаването на всички признаци, насочващи към необходимост от промяна не е толкова лесно. Наличието на някои от следните симптоми може да ни насочва:
  • Чувствам хронична умора
  • Често боледувам
  • Свръхемоционални сте
  • Постоянно забравям разни неща
Тези само някои от възможните симптоми на хроничен стрес. Начина по който се справяме със стреса е определящ за това как преодоляваме неблагоприятното му влияние, докато продължаваме да изпълняваме рутинните си занимания.
Полезно е, когато задаваме въпроси към себе си относно поведенческите ни модели и факторите които ги провокират. Самоанализата чрез правилни въпроси и самонаблюдение или анализ на заобикалящата ни среда са начините за справяне със стреса.
 
За да отговорите на въпроси, как да се справите със хроничния стрес в живота си е необходимо да направите следните две неща:
  1. Да установите какви промени настъпва в поведението ви като следствие от стреса
  2. Самоанализа на реакциите ви
Какви промени може да бъдат определени като симптоми на стрес?
Ако позволите на стреса да завладее живота ви за твърде продължителен период от време то той може засегне значително здравето, психиката ви и емоционалната ви стабилност.
Трябва да наблюдавате поведението си и признаците, които показва тялото ви за да можете да предприемете адекватни мерки.
  • Симптоми на хроничен стрес: главоболие, нарушения в съня, проблеми с храносмилателната система, промени в кръвното налягане, мускулна болка или спазми, промени в половия живот
  • Емоционални симптоми на хроничен стрес: тревожност, ниско разположение на духа или депресия, раздразнителност, липса на мотивация, паническо разтройство
Ако смятате, че повече не можете да се справяте с настъпилите промени във физиологичните промени или психиката ви, може би е крано време да се консултирате със специалист.