Резултатите от кампанията „Мабел – съюзник на жената в менопауза” сочат, че българките масово не знаят как да се справят със симптомите на менопаузата

Резултатите от кампанията „Мабел – съюзник на жената в менопауза” сочат, че българките масово не знаят как да се справят със симптомите на менопаузата

Публикуван: 16.11.2009

Прегледи: 46

90% от жените, започнали да приемат Мабел наблюдават облекчение на неприятните симптоми на менопаузата

В периода 25 септември - 16 октомври 2009 г. във водещи здравни заведения в София, Варна и Пловдив се проведоха безплатни консултации на жени по въпросите на менопаузата. Акциите бяха част от кампанията “Съюзник на жената в менопауза”, основна цел на която е предоставянето на полезна информация и обучение в ранно разпознаване на първите симптоми на менопаузата на жените, с което да им се даде възможност да се справят с изключително неприятните й симптоми, които влошават нормалния им ритъм на живот.

Резултати от кампанията „Съюзник на жената в менопауза”

В рамките на кампанията „Съюзник на жената в менопауза” безплатно бяха консултирани 654 жени в София, Варна и Пловдив. Сред анкетираните най-висок е броят на жените на възраст между 40 и 50 години, като след тях с незначителна разлика се нарежда възрастовата група между 50 и 60 години.

Данните от проведеното по време на акциите проучване сочат, че при 87% от изследваните се наблюдават симптоми, които са характерни за пременопаузата и менопаузата.

Според получените резултати 72% от анкетираните усещат горещи вълни, 63% споделят, че имат проблеми със съня, 51% страдат от често главоболие, 36% чувстват дискомфорт по време на сексуален акт и всяка втора се чувства потисната и тревожна.

Едва 49% от жените, при които се наблюдават типичните за менопаузата симптоми, са се консултирали с медицински специалист относно преодоляването и облекчаването им. Още по-малък е броят на жените – само 18%, които имат симптоми на менопауза и приемат медикамент за облекчаване на симптоматиката. 

От проведеното изследване става ясно, че изключително голяма част от жените пренебрегват симптомите на менопаузата и не търсят помощ и начин за справяне с тях. В повечето случаи това води до влошаване качеството им на живот, което се отразява и на отношенията им с околните.

По време на акциите по преценка на медицинските консултанти на част от изследваните е предоставена мостра от нехормоналния продукт Mabelle, съдържащ фитоестрогени, предназначен за облекчаване на симптомите на менопауза. При повторен контакт с тези жени над 90% от тези, които са започнали да приемат Mabelle, заявяват, че наблюдават подобрение от гледна точка на преодоляване на симптомите като горещи вълни, нощно изпотяване, резки промени в настроението и т.н.

Всеки желаещ може да получи информация за менопаузата и начините за преодоляването на неприятните симптоми на интернет сайт www.mabelle.bg или на безплатен телефон 0800 13 599 (за цялата страна), всеки делничен ден между 10 и 17 часа.

Още интересна информация и промоции може да намерите, като посетите страницата със статии на Клуб Здраве Wavita