Подут корем: може да е синдром на раздразненото черво – IBS

Подут корем: може да е синдром на раздразненото черво – IBS

Публикуван: 05.11.2018

Прегледи: 20961

Причините за подут корем и газове, ако изключим заболявания като колит, гастрит, панкреатит и др., се дължат на неправилно хранене или нарушен баланс в чревната микрофлора.

Неправилното хранене

Храненето на големи интервали от време, недоброто сдъвкване на храната, консумацията на пикантни храни, бобови култури, зеле, газирани напитки, приемът на повече въглехидрати и т.н. затормозяват храносмилането, провокират ферментационни процеси и образуване на газове, поради удължения престой на храната в храносмилателната система. От друга страна, ако в менюто ви не присъстват достатъчно сурови плодове и зеленчуци, организмът е лишен от ценни ензими, които спомагат храносмилането. Ензимите играят жизнено важна роля в тялото. Те разграждат храната, така че да бъдат усвоени всички полезни вещества от нея.

Нарушен баланс в чревната микрофлора

Знаете ли, че в организма ни живеят милиони бактерии, които представляват около 3 килограма от нашето тегло? Тази чревна микрофлора с научното име „чревна микробиота“ има основна роля за здравето на човека и имунитета, защото 70 % от имунните клетки се намират в червата. Чревната микробиота е съставена от “добри” и “лоши” бактерии. „Добрите“ бактерии -  полезните микроорганизми, се разрушават ежедневно в организма ни от вирусите, стреса, лекарствата, вредните храни. Полезни бактерии можем да приемем чрез достатъчна  консумация на лактобацили и бифидобактерии (кисело мляко, кефир, сирената чедър, пармезан, гауда), ензими (сурови плодове и зеленчуци) и фибри (овесени ядки, бобови култури, плодове, зеленчуци и др.). Поради забързания ритъм на живот, често не успяваме да се храним здравословно. Когато полезните бактерии са в дисбаланс, лошите бактерии и вирусите атакуват тялото ни - започваме да боледуваме често, появяват се оплаквания като подут корем, газове, диария, запек, които са чести симптоми и на Синдрома на раздразненото черво - IBS.

IBS представлява продължително и повтарящо се стомашно-чревно нарушение, поради нарушена регулация на връзката „мозък – черво“. Нарушенията в чревната микрофлора (дисбаланса) се считат за възможна причина за развитието на Синдром на раздразненото черво.
Симптомите при IBS са:
-           епизоди на необяснима коремна болка (поне веднъж седмично)
-           диария, запек или редуването им
-           спешни, мъчителни позиви за изхождане
-           подуване на корема, често отделяне на газове
-           влошаване на оплакванията в стресови ситуации
Засяга предимно млади и активни хора между 20 и 50 годишна възраст и е по-често изразен при жени.
Счита се, че симптомите на Синдрома на раздразненото черво ефективно се повлияват при прием на комбинирани пробиотици с допълнителни съставки, повлияващи целенасочено всеки един от симптомите: подут корем, диария или запек.
Отскоро в България се предлага иновативна серия комбинирани пробитици с името Biopron®. Серията Биопрон е представена от 3 продукта, комбиниращи в състава си трите основни групи полезни елемента за правилно функциониране на храносмилателната и имунна система, за да се избегнат и трайно повлияят неприятните симптоми като подут корем и газове, диария или запек, чести симптоми на Синдрома на раздразненото черво.

Един от продуктите на тази серия е Biopron® Enzymes, без аналог на българския пазар.

Той е комбинация от:
 • 9 щама лактобацили и бифидобактерии в концентрация 9 милиарда полезни живи бактерии в дневен прием;
 • 3 различни вида храносмилателни ензими:
 • Амилаза (Amylase) – подпомага разграждането на въглехидратите;
 • Протеаза (Protease) – подпомага разграждането на протеините;
 • Липаза (Lipase) – подпомага разграждането на мазнините;
 • Фруктоолигозахариди –  несмилаеми хранителни съставки, които стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.
Въздейства директно на храносмилането и подобрява усвояването на полезните вещества от храната. Лактобацилите и бифидобактериите нормализират чревната микрофлора (микробиота), повишават имунитета и водят до трайно и устойчиво справяне с коремния дискомфорт, подуването и газовете.
Биопрон Ензими е медицински доказан и при хора страдащи от Синдром на раздразненото черво, чиито симптоми често са именно подуване и газове.

Какви са ефектите от приемането му?

 • намалява ефективно подуването и газообразуването;
 • подобрява значително храносмилането;
 • подобрява ритъма на изхождане;
 • намалява болката в корема;
 • възстановява трайно нарушения чревен баланс;
 • подобрява имунитета;
 • въздейства на метаболитните и физиологични процеси в организма.

 
IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?
18.10.2017

IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?

Синдромът на раздразнено черво (Irritable bowel syndrome - IBS) засяга до 20% от възрастното население, като в по-голяма степен жените отколкото мъжете. То влошава ежедневието на милиони хора по света. За съжаление често остава неразпознато или бива погрешно диагностицирано като колит.

Прочети повече
Прегледи: 29217
Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?
27.04.2018

Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?

Все още не е известна истинската причина, водеща до IBS въпреки значителният напредък на медицината. Съществуват множество научни теории, които показват, че причината за болестта може да се крие в повече от един фактор.

Прочети повече
Прегледи: 12852
Често задавани въпроси свързани с IBS
20.07.2018

Често задавани въпроси свързани с IBS

Какво е IBS? Как да разпознаем IBS? Какво може да ядем ако имаме IBS?

Прочети повече
Прегледи: 294
Факти и митове за IBS
20.07.2018

Факти и митове за IBS

Факт: Научните изследвания са доказали, че еднакъв брой момчета и момичета могат да бъдат засегнати от този синдром Мит: IBS не е причина за повишен риск от злокачествено или възпалително заболяване на дебелото черво.

Прочети повече
Прегледи: 187
IBS – с констипация
20.07.2018

IBS – с констипация

Хората с този тип IBS се оплакват от коремна болка свързана със запек, твърди или безформени изпражнения и затруднена дефекация. Честотата на ходенията по голяма нужда обикновене е повече от 3 дни. Често неприятние симптоми свързани с констипацията са придружени от подуване.

Прочети повече
Прегледи: 222
IBS – с диария
20.07.2018

IBS – с диария

Хората с този тип IBS се оплакват от коремна болка свързана с воднисти изпражнения, повишена честота на ходене по голяма нужда или внезапни позиви за изхождане. Тези симптоми могат да бъдат облекчени само след посещение на тоалетната. Понякога може да има наличие на слуз в изпражненията или усещане за непълно изхождане.

Прочети повече
Прегледи: 474
IBS – с подуване
20.07.2018

IBS – с подуване

Въпреки, че подуването не е класифицирано от медицинската лиетратура като самостоятелен вид IBS, меторизмът или прекомерното оразуване ан газове са чест проблем за хората страдащи от IBS които се нуждаят от малко по-различни хранителни напътствия, поради което сме предвидили отделен раздел с подходяща информация.

Прочети повече
Прегледи: 477