Първи симптоми на артрозата и как да й противодействаме

Първи симптоми на артрозата и как да й противодействаме

Публикуван: 28.09.2018

Прегледи: 13200

Най-честите симптоми на артрозата са болка, скованост, подуване, ограничение на движенията в ставата, затопляне и евентуално зачервяване на кожата над ставата, деформация, отслабване на мускулатурата.

Около 2 млн. са диагностицираните с остеоартроза българи.

Това дегенеративно заболяване на ставите е свързано с изменения на ставния хрущял, загуба на неговата еластичност и влошаване на функцията му, при което настъпва триене и увреждане на костните краища. Негативният ефект се разпростира върху цялостната функция на ставата, сухожилията, мускулите и синовиалната течност (вътреставната течност, която подхранва хрущяла и  осигурява гладкото му приплъзване ) и се отразява негативно върху начина на живот. Рентгенови изследвания на хора на 65-годишна възраст показват, че няма човек на тази възраст без артрозни промени в една или няколко от ставите.

    
Първите симптоми на остеоартроза се появяват най-често между 40 и 50 години, но заболяването всъщност започва да се развива още след 35-годишна възраст, когато постепенно започват да се появяват дефицити в организма на основните елементи, които хранят ставния хрущял - колаген, глюкозамини и хондроитин. С напредването на възрастта, белтъчните  съставки в хрущялната тъкан губят качествата си, увеличава се  водното му съдържание, следствие на което, хрущялът постепенно изтънява и губи еластичността си.В него се появяват миниатюрни цепнатини и започва разрушаването му. Образува се костна тъкан в краищата на ставите, т. нар. шипове.
 
Причините за развитие на артроза са различни - травматични увреди, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, възпалителни процеси, отлагане на кристали в ставите. Най-рисковите фактори са възрастта, наднорменото тегло, практикуването на спортове, натоварващи ставите, тежката физическа работа, професиите с повтарящи се еднотипни движения. Обездвижването също не бива да се подценява, то е също толкова вредно.
 

Най-честите симптоми на артрозата са болка, скованост, подуване, ограничение на движенията в ставата, затопляне и евентуално зачервяване на кожата над ставата, деформация, отслабване на мускулатурата.

Оголването на подхрущялната кост предизвиква усещане за пукане и хрущене в ставата при движение. По правило болката отшумява след почивка, затова и хората не взимат мерки и не се консултират с лекар. Тя възниква, тъй като в ставната кухина попадат парченца от разрушения хрущял, които дразнят синовиалната обвивка. Поради липсата на нервни окончания в ставния хрущял процеса по износване на ставите остава почти незабележим, поради липсата на болка, често не обръщаме внимание на пукането и сковаността в ставите, докато не заболи. Когато се износи напълно хрущяла, започва триене на кост в кост, което предизвиква затруднено движение и постоянна болка, включително през нощта, тогава вече заболяването  е в напреднала фаза.
 

Артрозата поразява всички ставни групи. Най-честите видове са артрозата на ставите на ръцете, на колянната става (гонартроза), на тазобедрената става (коксартроза) и на гръбначния стълб (лумбална артроза).  

 
Профилактиката, както при всяко заболяване, е задължителна, за да се отложат във времето неизбежните изменения и да се забави процесът на износване на ставите.От една страна, са необходими промени в начина на живот - трябва да се намали натоварването на болните стави, да не се стои дълго време в изправено положение, да не се носят тежки предмети, да се подбере подходяща физическа активност, да се прилагат физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури. Диетата също е от съществено значение.

Някои продукти влошават възпалителните процеси и затова трябва да се избягват.

Сред тях са зърнените храни, червеното месо (говеждо и овнешко), животинските мазнини, захарта, млечните продукти с висока масленост, кафето, соленото. Препоръчително е да се ограничи консумацията на картофи, патладжани, люти чушки. В същото време трябва да се консумират риба, ядки, семена (особено ленено), нар, ананас, джинджифил, тъй като спомагат подхранването на ставите. Всеки ден в менюто трябва да присъстват плодове, зеленчуци и храни с богато съдържание на калций и минерални соли.   
 

Това обаче не е достатъчно. Към всички тези мерки се добавя и приемът на т.нар. хондропротектори.


Това са препарати, които укрепват хрущялната тъкан и стимулират синтеза на основните компоненти на ставния хрущял. Те възпрепятстват разрушаването на хрущялната структура и активират производството на вътреставната течност. В тях има естествени съставки, които увеличават способността на хрущяла да се възстанови и предпази от бързо износване, да се подобри подвижността и намали усещането за скованост в ставата.

 
Хондропротекторите, които в състава си включват и противовъзпалителни натурални съставки, спомагат и за овладяване на възпалението и намаляване на  приемът на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, които могат да увредят лигавицата на стомаха.. Важно е да се знае, че хиалуроновата киселина, която е включена в състава на много продукти за стави, е ефективна само при инжектиране, но не и при прием под формата на таблетки, капсули или  течност приета през устата.
 

Проензи Интензив е комбиниран  хондропротектор с двойно действие – от една страна подхранва и възстановява  ставния хрущял, а от друга въздейства за  овладяване на  възпалението в ставите.


Комбинацията от глюкозамин, хондроитин, и колаген тип II подхранват активно ставата, а  екстракт от Boswellia serrata (тамяново дърво), Salix alba (бяла върба) и куркумин, имат пряко отношение върху възпалението. Включения в състава Био Перин спомага за по – доброто и пълно усвояване на съставките от организма.  
 

Екстрактите от бяла върба, тамяново дърво и куркумата се използват от хиляди години в Аюрведа терапиите. Те имат доказано противовъзпалително действие, което в комбинация с основните подхранващи елементи допринасят за по- добра ставна подвижност.
 
Глюкозаминът е основна градивна част на хрущялната тъкан. Той се усвоява от храната и в организма на човека участва в изграждането на ставния хрущял и производството на синовиална течност, която улеснява ставните движения. Комбинацията от глюкозамин  и хондроитин блокира ензимите, които участват в процесите на разграждане, като предпазва ставния хрущял, стимулира производството на ставна течност и спомага изграждането на хрущялната тъкан. Колаген тип II е единственият високоусвоим от организма колаген, който е изключително важен за засилване на ефекта на останалите съставки.
 
Комбинираният прием на трите съставки заедно е предпочитан от експертите като по-благоприятен за хрущяла от самостоятелния прием на колаген. Добавеният  Витамин C в Проензи Интензив допринася за формирането на колаген и нормалната функция на ставите, а манганът подпомага образуването на съединителната тъкан.
 
Схемата на прием на “Проензи Интензив” е 2 таблетки дневно след хранене. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемането на продукта за период от 2-3 месеца, като курса може да се повтори 3 пъти в годината.
 
Защо рискът от износване на ставния хрущял при професионалните спортисти е по-висок?
28.09.2018

Защо рискът от износване на ставния хрущял при професионалните спортисти е по-висок?

Вероятно ще се учудите, но износването на ставния хрущял при активно спортуващите започва още след 25-годишна възраст, поради интензивното натоварване, травмите и вдигането на големи тежести, което рефлектира негативно върху ставите.

Прочети повече
Прегледи: 5643