Ох, този целулит!

Ох, този целулит!

Публикуван: 15.08.2019

Прегледи: 5287

Различни са факторите, които могат да доведат до това състояние, като най-честите са намалена микроциркулация и кръвоснабдяване, хормонални влияния, генетични фактори, тютюнопушене, консумация на твърде много мазнини и въглехидрати и недостатъчно фибри и др.

Лято е, жега е, лежерното ваканционно настроение ни завладява неустоимо. Доволни от положените усилия да се отървем от натрупаните през зимата килограми смело обличаме банските, поглеждаме се в огледалото и се наслаждаваме на новия си силует. Но, уви, за кратко! Критичният ни поглед скоро улавя онези неприятни вдлъбнатинки по кожата ни, познати като „портокалова кожа“. За съжаление, този проблем засяга около 90% от жените, и то далеч не само по-пълничките. Много манекенки с перфектни фигури също са засегнати от този проблем, но фотошоп успява да ни заблуди.

Какво е целулит и защо се появява?
С термина „целулит“ или „портокалова кожа“ обозначаваме неравностите и вдлъбнатините, които се наблюдават по кожата, най-вече по бедрата, задните части, коремната област. Получава се, когато съединителната тъкан се отпусне и „пропусне“ намиращите се под нея мастни клетки. Различни са факторите, които могат да доведат до това състояние, като най-честите са намалена микроциркулация и кръвоснабдяване, хормонални влияния, генетични фактори, тютюнопушене, консумация на твърде много мазнини и въглехидрати и недостатъчно фибри и др.

Можем ли да се спасим от целулита?
На първо място следва да отбележим, че целулитът е козметичен, а не здравословен проблем. Съществуват множество антицелулитни процедури и продукти, но за съжаление ефектът от повечето от тях е само временен. Това не означава, че трябва да се примирите! Може да направите много, за да ограничите или забавите появяването на портокаловата кожа и това да не ви струва цяло състояние.
 
  • Движение и спорт

Но нали целулит се среща и при слабите момичета? Да, но значително по-рядко отколкото при тези с наднормено тегло. Интензивните тренировки, при това не само кардиото, изгарят мазнините, съответно има по-малко мастни клетки, които да „изскочат“ на повърхността.
 
  • Здравословно хранене


Избягвайте солта и захарта, изключете напълно от менюто си хидрогенираните и частично хидрогенирани мазнини, заменете ги с есенциални ненаситени омега мазнини (авокадо, риба, ядки), консумирайте много плодове, зеленчуци и храни богати на фибри. НЕ забравяйте да пиете поне по 2 литра течности на ден.
 
  • Вредни навици


Алкохолът, освен че уврежда черния ви дроб, е изключително калоричен и води до натрупване на мазнини, а за тютюнопушенето вече споменахме, че е една от причините за появяване на целулит.
  • Масаж


Редовният масаж носи редица ползи за тялото и ума. Стимулира кръвообращението, подобрява дренажа на лимфата, разтяга кожата, включително целулитните вдлъбнатинки. Задължителен е при ползване на антицелулитни кремове.
  • Антицелулитни кремове
Заложете на натурални продукти, които подобряват микроциркулацията на кръвта и кръвоснабдяването на кожата.
 
Varixinal гел на Валмарк съдържа екстракт от четири растителни екстракта – конски кестен, готу кола, черна боровинка и див чемшир, които подпомагат циркулацията на кръвта, спомагат за укрепване на стените на капилярите и подпомагане на еластичността на кръвоносните съдове. Освен антицелулитния ефект, редовният масаж с Varixinal гел допринася за усещане за тонус и лекота в краката.