Неврологът д-р Цакова:  Увеличава се броя на хората страдащи от нарушения на паметта

Неврологът д-р Цакова: Увеличава се броя на хората страдащи от нарушения на паметта

Публикуван: 17.11.2017

Прегледи: 655

С увеличаване на средната продължителност на живота в България, случаите на когнитивни разстройства прогресивно нарастват. Как да се предпазаим, ще ни каже д-р Цакова, водещ невролог от ВМА.

Д-р Цакова, според статистиката все повече хора страдат от когнитивни нарушения (от леки нарушения на паметта до деменция). Какви са тенденциите в България?
Това е едно от най-големите предизвикателства на съвремието. Когнитивните функции обединяват мозъчни процеси като: памет, внимание, изготвяне на план за действие и др. Нарушенията в тези способности възникват както при възрастни пациенти, така и при млади хора. Първоначални прояви могат да бъдат трудно припомняне или трудно усвояване на информация, която идва от няколко източника.
В България средната продължителност на живота се увеличава и случаите на когнитивни разстройства на мозъка прогресивно нарастват. Леките когнитивни нарушения изискват особено внимание, заради повишения риск от развитие на деменция през следващите години от живота. Думата, която не можем да си спомним, е само началото. Ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до сериозни последствия.

Как се отразява съвременният начин на живот на здравето на мозъка?
Начинът на живот на повечето от българите се характеризира с високи нива на стрес и напрежение, комбинирани с нездравословно хранене и ограничена физическа активност. В допълнение някои хора имат лоши навици като тютюнопушене, консумация на алкохол, неправилен ритъм на натоварване и почивка. Всичко това води до нарушено кръвооросяване, влошено качество на съня, понижено настроение, чувство за физическа умора и изтощение и се отразява на функциите на мозъка.
Мозъкът е най-сложният и уязвим орган в човешкото тяло, защото той няма депа, не складира хранителни вещества.
Храни се само с това, което му достави кръвта – кислород и глюкоза. С течение на годините, промените в структурата на кръвоносните съдове водят до нарушено кръвоснабдяване на отделните части на мозъка и влошена микроциркулация. Това води до затруднено снабдяване на мозъка с кислород и хранителни вещества и затова нарушеното кръвооросяване има пряка връзка със загубата на памет, слаба концентрация и намалени умствени способности.

Може ли да се намали риска от развитие на тежки състояния, които водят до значително влошаване на качество на живот на пациентите?
В България повече от 100 000 души страдат от деменция, а още поне 150 000 близки се грижат за тях – това е обществен здравен проблем с голяма значимост. Ранното откриване на рисковите групи и прилагането на ефективни профилактични стратегии, може да подобри качеството на живот не само на пациентите, но и на техните семейства.
Усилията на учените от цял свят, в това число с гордост мога да кажа и на водещи български невролози, са фокусирани върху ранната диагностика, своевременно и адекватно лечение, но и в изготвянето на профилактични стратегии за борба с рисковите фактори за някои видове деменция. В България разполагаме с Национален консенсус за ранна диагностика на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, в който е обърнато специално внимание на лечението в предементната фаза, т. нар. леко неврокогнитивно нарушение и на профилактиката.

Какви съвети давате на пациентите си, за да поддържат мозъка си в отлична форма и да се предпазят от прогресия на когнитивните нарушения?
Леките когнитивни разстройства изискват особено внимание, тъй като този контингент пациенти имат неколкократно по-висок риск да развият деменция през следващите години. Има няколко групи препарати, които могат да забавят нейното прогресиране, особено ако се прилагат в ранния стадий на това заболяване. Изключително подходящи са препарати с екстракт от Гинко билоба, но за да има гарантиран ефект, той трябва да бъде стандартизиран за съдържание на точно определено количество от нужните активни субстанции (6% терпенолактони, 24% флавон гликозиди). В моята практика аз се доверявам на ГинкоПрим МАКС 120,  защото има обогатена формула със стандартизиран екстракт Гинко билоба с висока концентрация от 120 mg, в комбинация с магнезий и цинк. Синергичният ефект на съставките осигурява широк спектър от благоприятни фармакологични ефекти, невро- и съдопротекция, защитава невроните от оксидативен стрес.
Разбира се, подходът в лечението на тези нарушения трябва да бъде комплексен. Мозъкът трябва да се ползва, трябва да работи. Продължавайте да усвоявате нови знания и умения, тренирайте паметта си, четете повече, решавайте логически задачи, учете нови езици, срещайте се с повече хора –социалните активности са ключов фактор за менталното ви здраве. Приемете предизвикателството и се спуснете във водопада на социалното общуване. Редувайте физическа с умствена активност, движете се повече, правете гимнастика, карайте колело или се разхождайте сред природата. Радвайте се на красотата на живота навсякъде и във всичко.