Колко време е нужно на ставите да започнат да се възстановяват?

Колко време е нужно на ставите да започнат да се възстановяват?

Публикуван: 13.10.2017

Прегледи: 14120

Нормално, в здравите стави съществува равновесие между натоварването върху ставната повърхност, устойчивостта на хрущяла и възстановителните процеси протичащи в него. За жалост, с напредването на възрастта хрущялът постепенно се износва като постепенно изтънява и губи еластичността си. В резултат подвижността на засегнатите стави се понижава, като след време се появяват скованост и болка. От своя страна липсата на подходяща физическа активност е причина за недостатъчно стимулиране на обменните процеси в ставите и неефективно възстановяване.

Истината е, че износване в различна степен на ставния хрущял може да има още в периода между 20 и 30 годишна възраст. В повечето случаи този процес протича незабелязано което е особено неблагоприятно за спортисти, хора с наднормено тегло или хората извършващи тежък физически труд.  Липсата на информираност и ненавременни мерки са причина за установяване наличието на ставен проблем в по-късен стадий. Поради това, въпреки липсата на ясно изявена симптоматика е важно да се провежда ранна профилактика, преди появата на по-сериозно ставно заболяване.

На възраст 35 години вече, поради забавената регенерация на хрущяла ставните повърхности изтняват все по-осезаемо, което понякога се проявява в характерно „изпукване“ при движение. До 50 години еластичността и механичната устойчивост отслабват допълнително, което първоначално се изразява в сутрешна скованост, а в последствие се появяват болка и намалена подвижност. В напреднал стадий на остеоартроза настъпват промени в подхрущялната костна тъкан свързани с образуването на шипове. Пълното износване на триещите се повърхности от хрущяла е причина за триене на костите помежду си, болка, възпаление и невъзможност за извършване на свободни движения.

Промените във вътреставната течност и структурата на хрущяла настъпват бавно с течение на годините, докато един ден не изпитате сутрешна скованост или болка. По същия начин е нужно време на организма да се справи с настъпилите промени и да ограничи задълбочаване на състоянието. Потвърждение за това са различни проучвания, при които се наблюдава положителен резултат при прием между 3 и 6 месеца на важни елементи като глюкозамин и хондроитин. При някои пациенти с по-леки ставни изменения подобрение може да има в рамките на един месец, докато при други в по-напреднало състояние приема трябва да бъде много по-продължителен. Важно e да имате търпение.

Препоръчваме ви да започнете още сега с 3 месечен курс за здрави стави с Проензи Интензив!