Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?

Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?

Публикуван: 27.04.2018

Прегледи: 12861

Все още не е известна истинската причина, водеща до IBS въпреки значителният напредък на медицината. Съществуват множество научни теории, които показват, че причината за болестта може да се крие в повече от един фактор.

Сред възможните причини са:
  1. Дебелото черво на пациентите с IBS е по-чувствително към вещества, които инхибират неговата активност и перисталтика.
  2. Нарушение във взаимовръзката между централната нервна система и червата. Недобрата нервна комуникация може да отключи контракций в чревната мускулатура, които да доведат до крампи, болка и промяна в честотата и скоростта на дефекация.
  3. Не добре излекувана чревна инфекция или преминаването на алерген, които да повлияват значително чревния имунитет.
  4. Баланс на чревната микрофлора. При преобладаващият брой хора с IBS се установява нарушение в този баланс.
  5. Постоянният стрес може да окаже негативен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт и да доведе до влошаване на симптомите.
  6. Недостиг на серотонин – хормонът на щастието, който е в основата на сериозни наришения в настроението като например депресия.
 
Последните проучвания показват, че огромни количества серотонин се намират не в човешкия мозък, а в ганглийте на стомашно-чревния тракт. Буквално може да кажем, че в нашия стомах се намира „втори мозък“. Той е отговорен за начина, по който нашите черва изършват перисалтични движения, с които предвижват чревното съдържимо.
 
Хората, страдащи от IBS имат попродължителни и по-силни крампи в червата спрямо хора със здрави черва. Това е и причината за поява на болка. Когато перисталтичните вълни са по-бързи от обикновено, това може да бъде причина за редки изпражнения или диария. И двата наши мозъка: централната нервна система и „чревният“ са постоянно свързани и комуникират помежду си.
 
Когато даден пациент е подложен на постоянни нива на стрес, тялото му активира защитни механизми като автоматична реакция която е причина за проява на симптоми, произтичащи от храносмилателната ни система. Много хора, които никога не са имали IBS в миналото може да изпитат внезапна промяна в ритъма на ходене по голяма нужда, която да е пряко свързана със стресови ситуаций, като важен изпит или интервю за работа. Възможно е, неприятни и трудни емоционални периоди в миналото на човек да бъдат причина за повишена чувстителност към стрес, болка и дискомфорт.
Стресът играе роля в процеса на отключване и честотата на симптомитен а IBS, въпреки че медицината не потвърждава наличието на пряка връзка с IBS.
 
Други хипотези:
  • Хранителна чувствителност.
Всеки хранителен компонент или продукт може да водят до влошаване симптомите на IBS. Това е строго индивидуално за всеки човек. Всеки пациент може да реагира по различен начин към разнообразие от храни. Воденето на хранителен дневник може да бъде полезен начин за разпознаване на възможните дразнители, присъстващи в храната ни. На базата на това е възможно да се направи заключение, кой тип храна или хранителни вещества трябва да бъдат избягвани. Например: бял хляб, пържени и мазни храни, лук, бързи храни, зеле, диетични храни, шоколад, кофеин и кофеин съдържащи напитки, лютиви подправки. Допълниетлно консумацията на алкохол и газирани напитки трябва да бъде ограничена.
  • Инфекции на храносмилателния тракт.
Те могат хронично да нарушат работата на чревната имунна система.
  • Хормонален баланс.
Жените с IBS по правило имат по-силно изразени симптоми по време на месечния им  цикъл. С това се свързва и фактът, че две трети от хората, засегнати от IBS са жени.
  • Лекарства.
Симптомите на IBS може да бъдат отключени от определени видове антибиотици, лекарства за диабет, холестерол понижаващи лекарства, антидепресанти и др. Затова е много важно да се консултирате с лекар, за евентуалните възможности да промените вече предписаната ви терапия. Но преди всичко, винаги  се допитвайте до медицински специалист преди да спрете приема на дадено лекарство.
 
Всеки човек е различен и може да има различни прознаци на болестта. Това е особено важно при IBS. Може да страдате от диария, запек или подуване, като е възможно и редуване (смесен тип) на симптомите. Това обикновено се случва, когато не може да отграничите един или няколко основни проблема или симптоми. През живота ви симптомите на IBS може да се променят напълно. Например след период с констипация може да се прояви диария. Това от своя страна определя смяна в терапевтичния подход. Затова именно е необходимо да въведете промени в начина си на живот още от самото начало на лечението: грижа за добър тонус и здрав – спорт и активен начин на живот, здравословен хранителен режим и избягване на стреса в ежедневието.