Студени крайници - как да се справите с проблема през зимата?

Студени крайници - как да се справите с проблема през зимата?

Публикуван: 05.02.2018

Прегледи: 6180

Краката и ръцете ви са студени постоянно, независимо от температурата? Най-честата причина за това е недоброто кръвоснабдяване. Ръкавиците и четирите пласта дрехи понякога не са достатъчни. Този проблем обаче може да бъде решен много лесно.

Все повече хора страдат от нарушено кръвообращение и лимфна циркулация. Каква е причината? Отговорът е прост - неправилният начин на живот. Липсата на движение, небалансираното хранене, изобилстващо с нездравословни мазнини, захар и кофеин, както и постоянният стрес са се превърнали в неотменна част от нашето ежедневие. Стресовите ситуации обаче не са нищо друго, освен “подготовка за бягство”. Въпреки че не можем да избягаме буквално от причинителите на стрес, тялото ни реагира именно по този начин: сърцето изпомпва цялата кръв от крайниците към мускулите и резултатът е леденостудени ръце и крака.

Алкохолът ще ви стопли само за кратко
През зимата усещането за студ е дори още по-силно. Смятате ли, че чаша горещ грог (греяна ракия) е решението? Ако причината за студените крайници са проблеми с кръвоснабдяването, трябва незабавно да забравите за алкохола. Той може да ви сгрее временно, но затруднява поддържането на телесната температура и дори може да предизвика хипотермия. По-добре е да раздвижите кръвта с физически упражнения и подходяща диета.
 
Започнете деня си с топла закуска
Топла овесена каша с канела, сушени плодове, ядки или семена, комбинирана с чаша чай от джинджифил, е идеална закуска за затопляне. Или може да се поглезите с бъркани яйца. През зимата менюто ви трябва да включва силни бульони и супи, приготвени от бобови растения (леща, грах, боб, нахут). И, разбира се, месо - било то говеждо, свинско, птиче, риба или дивеч. Добре е да подправяте ястията със загряващи подправки като джинджифил, индийско орехче, семена от кориандър, кардамон, лук, чесън, хрян, босилек, карамфил, черен пипер, розмарин, риган или червен пипер.
 
Опитайте сауна и се грижете за кръвообращението си
Нормално е през зимата да бъдем малко по-мързеливи и отпуснати, но въпреки това е абсолютно задължително да отделяме поне по 30 минути на ден за упражнения. Има и други подходящи начини да подобрим кръвообращението като например сауната и горещата вана с няколко капки етерично масло от джинджифил или розмарин или масажите (лимфодренажни, аюрведични, с вулканични камъни и т.н.). Не забравяйте и топлите чорапи!
 
Хранителни добавки за по-добро кръвооросяване
 
Гинко билоба е най-старият известен дървесен вид в света. Във фармакологията се използва екстрактът от неговите листа. В гинко билобата се съдържат флавоноиди, терпеноиди и билобалиди с невро-, съдопротективни, и радикал обезвреждащи свойства. Те оказват благоприятното влияние при проблеми с паметта, концентрацията и мисловната дейност.
Можете да опитате екстракт от Ginkgo biloba, който по естествен начин подобрява микроциркулацията и по този начин подпомага кръвоснабдяването на крайниците. Можете да го намерите в аптеките или онлайн магазини под формата на хранителна добавка.


Неврологът д-р Цакова:  Увеличава се броя на хората страдащи от нарушения на паметта
17.11.2017

Неврологът д-р Цакова: Увеличава се броя на хората страдащи от нарушения на паметта

С увеличаване на средната продължителност на живота в България, случаите на когнитивни разстройства прогресивно нарастват. Как да се предпазаим, ще ни каже д-р Цакова, водещ невролог от ВМА.

Прочети повече
Прегледи: 655
Златните 4 съвета на доктор Цакова за отлично здраве на мозъка
12.07.2016

Златните 4 съвета на доктор Цакова за отлично здраве на мозъка

Както всеки друг орган в тялото ни и мозъкът се нуждае от определени елементи, за да функционира правилно и да се радваме на „бистър ум“. Лесно можем да повишим капацитета на мозъка си и да му помогнем да бъде отново във форма, дори и в по-напреднала възраст.

Прочети повече
Прегледи: 23824