Факти и митове за IBS

Факти и митове за IBS

Публикуван: 20.07.2018

Прегледи: 187

Факт: Научните изследвания са доказали, че еднакъв брой момчета и момичета могат да бъдат засегнати от този синдром Мит: IBS не е причина за повишен риск от злокачествено или възпалително заболяване на дебелото черво.

IBS не съществува, проблемът е само в съзнанието ви. IBS е просто оплакване, а не заболяване

Мит. IBS е синдром разпознаван от лекарите като самостоятелно заболяване от много дълго време, класифициран като функционално стомашно-чревно нарушение. Въпреки, че психологичните фактори играят роля за проявата на симптомите на IBS, стомашно-чревното нарушение при хора с IBS предполага терапия различна от психоанализата. Промените в начина на живот и храненето, нормализирането на баланса на чревната микрофлроа и приемът на определени лекарства са водещите терапевтични подходи.

IBS е заболяване срещано само при жени

Наистина, приблизително 65% от заболелите от IBS са жени, въпреки това останалите 35% са пациенти от мъжки пол. Не е напълно изяснено какви са основните фактори отговорни за тази разлика, имайки предвид, че анатомичните и физиологичните особености в устройството и функцтиите на дебелото черво при двата пола са еднакви. Половите хормони може да имат основна основно значение (симптомите на IBS често се влошават в период на менструация), но тези статистически данни може да бъдат повлияни от различия в поведението, например нежеланието на мъжете да търсят лекарска помощ при симптоми като диария и запек.

IBS води до рак на дебелото черво и сериозно чревно възпаление

 

Мит, IBS не е причина за повишен риск от злокачествено или възпалително заболяване на дебелото черво. Въпреки това, отлагането на прелгед при специалист може да бъде причина за късно диагностициране на наличен туморен процес или възпаление, които се проявяват със сходна симптоматика.От гледна точка на приятелите и познатите на пациентите с IBS изглежда, че болният страда от „рак“. Въпреки всичко, предположението, че IBS е причина за туморни заболявания е напълно погрешно.

IBS – това е диария и запек проявяващи се циклично

 

Факти и мит. Проявите на IBS могат да бъдат различни като варират не само между различните засегнати но и при един и същ пациент. По време на индивидуалното развитие на човека определени симптоми може да се променят или доминират. Не лесно винаги да бъдат отграничавани основните симптоми, особено когато се проявяват няколко със сходна интензивност. Поради това е правилно да се смята, че IBS се проявява с диария или запек в повтарящи се епизоди, но също така може да има подуване или газове или припокриващи се симптоми. Не съществува просто правило.

IBS не е сериозно заболяване

Мит. IBS оказва значително влияние върху професионалния и личния живот. Болестта може ограничи възможността ви да излезете сутрин от дома си и това да създаде чувство на неохота, когато се налага да отидете на работа. Понякога, синдромът ви принуждава внезапно да промените палновете си като така може да повлияе на удоволствието от срещите с роднини и приятели.

Тези ситуации постепенно водят до повишаване нивото на емоционален стрес и задълбочено усещане за страх. Всичко това е и причина за ниско самочувствие, свръхчувствителност и социална изолирансот.

В крайни случаи целият ни съзнателен живот може да бъде подчинен на това заболяване. Пътуване, бизнес срещи или дори обикновени събирания с приятели като ходене на кино или клуб се превръщат в плашеща бариера. Измънчвани сме от страх, че няма да намерим удобна обществена тоялетна, което допълнително ни кара да се чувстваме несигурни. Социалните измерения на това заболяване всъщност представляват едни от най-важните особености демонстриращи неговата значимост. Установено е, че в САЩ разходите за терапията на IBS и разходите поради отсъствие от работното място, причинено от проявите на болестта, възлизат на повече от 20 миларда долара годишно!

Най-доброто лечение на IBS е това, което помага на моите приятели и познати

Мит. Всеки човек е различен, което е особено добре забележимо при IBS. Поради фактът, че няма една единствена известна причина причиняваща болестта, не е възможно да съществува лесно неспецифично лечение. Необходимо е да бъдат приети разнообразни промени в начина на живот, като те могат да варират в индивидуалните случаи. Всеки от нас реагира по различен начин на определени храни: един хранителен източник може да провокира симптоми при един човек, а при друг не. Различните хора също така може да имат различни форми на IBS, т.е. различни преобладаващи симптоми, като терапевтичните методи трябва да бъдат пригодени спрямо всеки индивидуаелн случай. Човек страдащ от подуване се нуждае от различно лечение спрямо човек с диария, като съвсем различен подход е нужен ако пък пациента има запек! Все пак, може да се приеме, че ключът към успешното лечение се крие в многофакторния подход към това страдание. Затова, правилната диета, намаляването на стреса в ежедневието, подобряване на емоционалния самоконтрол, редовните физически упражнения и приемът на подходящи хранителни добавки са от основно значение за преодоляване симптомите на болестта.

Хората често бъркат IBS с лактозна или глутенова непоносимост

Факт. Повечето от нас са чували и преди за лактозната или глутенова непоносимост и разбираемо приписваме симптомите към заболяванията които вече познаваме. Същевременно, познанията за стомашно-чревните нарушения са много по-обширни като ни показват, че сходни симптоми могат да бъдат свързани с много други напълно различни заболявания. Въпреки, че някои пациенти с IBS практически страдат от лактозна или глутенова непоносимост, това не е правило. Поради това диагнозата IBS трябва да бъде поставена от лекар.

Децата може да боледуват от IBS

Факт. Научните изследвания са доказали, че еднакъв брой момчета и момичета могат да бъдат засегнати от този синдром (за разлика от възрастните). 10-20% от бебетата и подрастващите и 6-14% от учениците също страдат от симптоми на IBS.

Диагностицирането на IBS отнема години

Факт. Пренебрегването на симптомите е причина за отложена консултация с лекар, а липсата на единствен диагностичен метод, който да показва с висока точност наличието на IBS прави поставянето на правилна диагноза трудно. Едно проучване показва, че средната продължителност между първата поява на симптомите на IBS и поставянето на диагноза надвишава 6 години.

  • 6 години среден период от време между първите симптоми на IBS и диагностициране
  • 10-15% от хората страдат от IBS
  • 30% от хората са имали симптоми на IBS по време на индивидуалното си развитие
  • 40% от засегнатите имат леки симптоми, 35% умерени, 25% остри
  • само 30% от страдащите биват диагностицирани с IBS
  • най-често засегнати са жени на възраст 20-30 години
  • преобладаващият брой пациенти с IBS са на възраст под 45 години
IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?
18.10.2017

IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?

Синдромът на раздразнено черво (Irritable bowel syndrome - IBS) засяга до 20% от възрастното население, като в по-голяма степен жените отколкото мъжете. То влошава ежедневието на милиони хора по света. За съжаление често остава неразпознато или бива погрешно диагностицирано като колит.

Прочети повече
Прегледи: 29217
Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?
27.04.2018

Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?

Все още не е известна истинската причина, водеща до IBS въпреки значителният напредък на медицината. Съществуват множество научни теории, които показват, че причината за болестта може да се крие в повече от един фактор.

Прочети повече
Прегледи: 12852
Често задавани въпроси свързани с IBS
20.07.2018

Често задавани въпроси свързани с IBS

Какво е IBS? Как да разпознаем IBS? Какво може да ядем ако имаме IBS?

Прочети повече
Прегледи: 294