Често задавани въпроси свързани с IBS

Често задавани въпроси свързани с IBS

Публикуван: 20.07.2018

Прегледи: 303

Какво е IBS? Как да разпознаем IBS? Какво може да ядем ако имаме IBS?

Какво може да ядем ако имаме IBS?

Проявите на IBS са различни при всеки човек, но се открояват няколко общи черти. Важно е да се каже, че широко препоръчваната, здравословна Средиземноморска диета, богата на плодове и зеленчуци има предимства за намаляване на риска и прогресията на сърдечно-съдовите заболявания, както и предпазване от ракови заболавания, но същевременно не е идеална за пациенти с IBS.

На първо място, важно е да се фокусираме върху това, какви храни да избягваме. Наясно сме, че това не е лесно. Добро начало е наблюдението на това, какви храни предизвикват болка и обострят симптомите. Това могат да бъдат напълно различни продукти при всеки различен човек. Основно, може да бъде прието, че при запек трябва да бъдат избягвани храни „затягащи“ стомаха, когато водещият симптом е подуване – продуктите причиняващи подуване, а при диария – храните със слабителен ефект.

Препоръчително е да бъдат приемани пробиотици и пребиотици, които вероятно играят ключова роля при пациенти с IBS, защото според изследванията засегнатите пациенти имат нарушена чревна микрофлора. Симбиотичните бактериални щамове като Lactobacillus, Bifidobacterium или дрождите като Saccharomyces boulardii притежават много благоприятен ефект.

Какво е IBS?

IBS представлява заболяване, в хода на което пациентът се оплаква от болки в стомаха и променена честота на ходене по голяма нужда, с голяма продължителност на проявените симптоми. Болката се дължи на запек или диария и епизодите на подуване и тежест. Тези симптоми се проявяват периодично с висока честота (поне веднъж седмично) и обикновено продължават с месеци и дори години. Възможно е да свързвате проявите на констипация с консумацията на определени храни (суров лук или шоколад), но същевременно да не намирате за наложително да започнете лечение. Ако посещението на толаената повишава тревожността в ежедневието ви, от колкото останалите рутинни задачи, е препоръчително да науичите малко повече за IBS – проявите на болестта може да бъдат причина за страданията ви.

Как да разпознаем IBS?

Диагнозата IBS трябва да бъде поставен а от лекар. Въпреки че, не съществуват тестове които с голяма точност да потвърдят или изключят наличието на IBS, лекуващият ви лекар може да установи това като събере от вас информация за естеството на симптомите и общото ви здравословно състояние и след като ви назначи подходящи диагностични тестове с цел изключване на други заболявания. Тъй като всеки човек е различен, медицинските тестове могат да бъдат различни. Ако подозирате, че страдате от IBS не се колебайте да потърсите помощ от вашия лекуващ лекар. Откровен разговор с медицинки специалист е правилният и най-кратък път към успешното лечение!

Как специалистите лекуват IBS?

Терапията на IBS се осъществява с голям успех от личния лекар. И запомнете, лечението на това заболяване не е елементарно, бързо или незабавно, или пък с невероятна ефикасност. Понякога, изборът на правилният метод на лечение отнема месеци и взаимното доверие между пациент и лекар е важно за дълготрайното справяне със симптомите. Ако смятате, че стресът е твърде висок в ежедневието ви, консултирайте се с психолог – обсъждането на основните житейски проблеми представлява жизнено важен елемент от терапията на болестта.

Ако сметнете за необхоимо, личния ви лекар може да ви насочи към специалист – гастроенетеролог или хирург.

IBS сериозно заболяване ли е?

IBS представлява функционално заболяване, което означава, че не води до трайни наурешния на стомашно-чревниа канал. Заболяването не създава повишен риск от злокачествени заболявания, инфекции или необходимост от оперативна намеса. В този смисъл, IBS не представлява сериозно заболяване. IBS е характеризира с нарушена функция на червата, които имат твърде бавни или твърде бързи контракции, или пък движенията им са недостатъчни силни. Тези нарушения са причина за пониежно качество на живот и усещане за благосъстояние. Необходимостта да адаптирате личния и професионалния си живот към чревните ви неразположения може да бъде много досадно. При много хора, проявите на синдрома може да бъдат причина за социална изолираност, отказ от любитемите занимания като хоби, спорт, пътуване, негодуване към трудно повлияващите се симптоми, както и лошо настроение и поведение на работното място. Въздействието на IBS върху нормалния ритъм на живот може да бъде повече от сериозно. Поради това, IBS може да бъде определен и като сериозно заболяване , защото симптомите на синдрома неусетно променят възприятията ни към заобикалящият ни свят. Въпреки всичко не трябва да се бъдете обезкуражени. Никога не е късно да започнете терапия. Запоменете, лечение на IBS има както и съществуват много начини с които да постигнете високо качество на живот и самочувствие!

Какво може да ни помогне при IBS?

От критична важност е да анализирате хранителният си режим. Той може да бъде променен спрямо текущите симптоми. При запек и подуване, честите физически упражнения могат да бъдат много полезни. Това не означава незабавно посещение на фитнес център или участие в маратон. Първоначално, всекидневни половинчасови разходки са напълно достатъчни. Доказано е, че видът на физическата активност няма голямо значение, колкото тяхната регулярност. Както в много други случаи не съществува универсално решение на проблема. Въпреки това е важно да извършваме физически упражнения, носещи ни радост, което предполага, че ще запазим последователност и постоянство в тренировъчната ни програма. Открийте кои упражнения ви допадат най-много и същевременно се вместват добре в ежеднвеито ви. Ходене, плуване, танци или йога, каквото и да бъде, правете го редовно. Ще се уверите сами, че упражненият ще донесат облекчение и подобрение на състоянието ви.

Кога се проявяват епизодите на IBS?

Симптомите на IBS може да бъдат провокирани от различни фактори? Най-разпознаваемите са храните и стресът.

Стресът не винаги е лесно забележим. Реакциите ни към конфликтни ситуации и проблеми на работно място, в семейството, в дома. Съществува ли нещо, което ви плаши? За какво се притеснявате най-много? Наистина ли контролирате професионалния си живот?

Всичко наред ли е в личния ви жовот? Има ли нещо стоящо на пътя на щастливия, изпълнен с положителни емоции живот и представите ви за бъдещето? Щастливи ли сте? Ако не, какво ви пречи да бъдете щасливи? Помислете затова, има ли отрицателни емоции и неблагоприятни ситуации свързани с епизодите на коремна болка или нуждата да посетите тоалетната? Приемането на факта, че стресът повлиява качеството на живота ни и нашето здравословно състояние е първата стъпка към справянето с IBS.

Накои хранителни продукти могат да доведат до повторна прояава на симптомите на IBS или тяхното обостряне. Наблюдавайте промените в организма ви и се опитайте разграничите видовете храни, които повлияват лошо на състоянието ви. Обикновено, не е трудно те да бъдат отличени ако проследявате причинно-следствената връзка между храната, причина за коремна болка, подуване, запек или диария и консумираните хранителни продукти. Ако въпреки всичко имате съмнения и не можете да посочите с голяма точност, храните които имат отношение към заболяването ви, продължавайте да водите дневник на храните, и записвайте стриктно специфичните симптоми и хранителните ви навици, което ще ви позволи да откриете дразнитела. Помислете, променяли ли сте текущата ви лекарствена терапия (ако има такава)? Например, назначаването на нови лекарствени продукти може да има ефект върху стомаха и червата ви. Обикновено не обръщаме голямо внимание на взаимовръзката между приемът на лекарства и симптомите наблюдавани от коремните органи. Консултирайте се с вашия лекар по тези въпрпоси.

Живот с IBS? Може ли да бъде излекуван напълно?

Въпреки, че никой не може да ви обещае, че симптомите на болестта никога няма да се върнат отново, те могат значително да бъдат редуцирани и честотата им сведена до минимум. Ключът към успеха се крие в отношението ни към това страдание, което означава да изберем подходящ за нас хранителен режим, да намалим до колкото е възможно нивото на стрес в ежедневието си и да подобрим емоционалниа си самоконтрол, да регулираме физическата активност и да приемаме подходящи храни. Това представлява отдаденост към дълготрайни действия и изисква увереност и изпълнителност на предприетите грижи.

Хранителният ви режим трябва да съдържа фибри, пробиотици и пребиотици – чревната микрофлора се нуждае полезни бактерии и дрожди. Избягвайте натоварващи психиката ви социални и професионални среди, консултирайте се с психолог, ако смятате, че стресът ви идва в повече. Обмислете посещение на спортната зала, плувния басейн или се разходете за половин час. Време е да поставите началото на продължителна промяна в живота си – тя ще ви помогне да ограничите честотата на симптомите на IBS.

Съществуват ли лекарствени продукти без лекарско предписание подходящи за IBS?

Разнообразието в симптоматиката на IBS е причина и за наличието на различни методи прилагани в терапията на заболяването.

IBS – пробиотични щамове като Lactobacillus, Bifidobacterium IBS в частност:

Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?
27.04.2018

Какво предизвиква синдромът на раздразненото черво (IBS)?

Все още не е известна истинската причина, водеща до IBS въпреки значителният напредък на медицината. Съществуват множество научни теории, които показват, че причината за болестта може да се крие в повече от един фактор.

Прочети повече
Прегледи: 12861
IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?
18.10.2017

IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?

Синдромът на раздразнено черво (Irritable bowel syndrome - IBS) засяга до 20% от възрастното население, като в по-голяма степен жените отколкото мъжете. То влошава ежедневието на милиони хора по света. За съжаление често остава неразпознато или бива погрешно диагностицирано като колит.

Прочети повече
Прегледи: 29243