Келп – най-богатият естествен източник на йод

Келп – най-богатият естествен източник на йод

Публикуван: 22.08.2016

Прегледи: 1620

Йодът е важен елемент в човешкия организъм и се грижи за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Известен факт е, че най-богат естествен източник на йод е Келпът – вид кафяво водорасло богато и на множество други минерали и хранителни вещества.

Йодът е химически елемент, който нашето тяло не може да произвежда самостоятелно. Ето защо организмът ни трябва да си набавя необходимото количество чрез храната. Едни от най-богатите източници на йод на Земята са водораслите, тъй като по-голямата част от този микроелемент се намира в световните океани.

Смята се, че сред всички естествени източници, най-високо съдържание на йод има келпът. Келпът е вид кафяво водорасло, което обитава дълбоките соленоводни води. Поради фактът, че келпът е натурален източник на йод, той е предпочитано средство пред синтетичните формули. Това водорасло е богато и на множество други минерали и хранителни вещества, които си набавя благодарение на водата. Ето защо придобива все по-голяма популярност сред почитателите на здравословния начин на живот.

Защо йодът е необходим за здравето на нашето тяло?

Йодът, който си набавяме от келп, е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза и синтеза на тиреоидни хормони, тъй 70-80% от този елемент в тялото се намира в щитовидната жлеза.

По какъв начин действа йодът?

Йодът се абсорбира от клетките на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза го използва за производството на Т3 и Т4 – хормони, оказващи влияние върху цялостното състояние на организма. Тези хормони са отговорни за регулирането на метаболизма, процесите на растеж и развитие за всяка една клетка от тялото.

Когато щитовидната жлеза не секретира достатъчно количество Т3 и Т4, тогава се наблюдава така нареченото състояние на хипотиреоидизъм. Основните симптоми са неочаквано покачване в теглото, забавен сърдечен ритъм, депресия, суха кожа и коса, увеличен косопад и др.

Обратното състояние, при което се наблюдава свръхпроизводство на тиреоидни хормони, се нарича хипертиреоидизъм. Симптомите на това състояние са нервност, напрежение, проблеми със съня, аритмия, забързан пулс, загуба на тегло, често изпотяване и др.

Друго интересно приложение на йода е по време на радиация. Радиоактивният йод, който се излъчва при радиация, може да доведе до множество проблеми с щитовидната жлеза. Ето защо по време на радиационни аварии е важен допълнителният прием на йод - когато в тялото ни има достатъчно от този микроелемент, радиоактивният йод не се абсорбира и не може да причини вреда на щитовидната жлеза.

Каква е препоръчителната дневна доза йод?

При мъже и жени над 18 годишна възраст се препоръчва дневен прием от 150 µg, като някои специалисти препоръчват по-висок прием по време на бременност и кърмене.