Коензим Q10 – магическата съставка на енергията и красотата

Коензим Q10 – магическата съставка на енергията и красотата

Публикуван: 21.07.2016

Прегледи: 770

Коензим Q10 е силен антиоксидант, който се съдържа най-вече в сърцето, черният дроб и мускулите. Нашето тяло има механизъм да трупа резервни количества от това вещество, но с напредването на възрастта често количеството на Коензим Q10. За какво ни е необходим и как се грижи за нашето тяло вижте в следващите редове.

 

Коензим Q10 е витаминоподобна субстанция, която е основен компонент на всяка клетка в тялото.

През първата част от живота ни, черният дроб извлича и синтезира Коензим Q10 от храната и нашето тяло има способността да съхранява резервни количества Коензим Q10 там, където са най-необходими. Основни депа са сърцето, черният дроб и мускулите – органите, които се нуждаят от най-много енергия за своето нормално функциониране.

Каква е функцията на Коензим Q10 в нашето тяло?

   1) Коензим Q10 е мощен антиоксидант

Вследствие от метаболизма на веществата и външни фактори като замърсяване, диета, др., в нашето тяло постоянно се образуват свободни радикали. Когато свободните радикали се натрупат в организма, възниква състояние известно като оксидативен стрес. Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на клетките, преждевременно стареене и клетъчна смърт. Тук идва ролята на антиоксидантите, чиято основна задача е да неутрализират свободните радикали. Коензим Q10 е изключително силен антиоксидант, който подпомага здравето и младостта на нашите клетки, ето защо е важно да поддържаме баланса на тази субстанция в тялото.

   2) Коензим Q10 осигурява енергията на сърцето и клетките

В тялото има трилиони клетки. Всяка една от тях трябва да произвежда своя собствена енергия като преработва мазнините и въглехидратите. Енергията, която се произвежда е нужна за химичните реакции, необходими за всеки живот. Ако си представим клетката като машина за производство на енергия, то Коензим Q10 е субстанцията, необходима за да бъде процесът възможен. Коензим Q10 няма заместник в тялото.

Сърцето е един от органите, които се нуждаят от най-много Коензим Q10, тъй като то никога не почива, а трябва постоянно да изпомпва кръвта. Ето защо, Коензим е изключително важен за нормалната функция на сърцето.

   3) Коензим Q10 спомага за нормализиране на кръвното налягане

Изследванията показват, че употребата на Коензим Q10 в продължение на 12 седмици води до нормализиране на кръвното налягане.

Какви са причините за недостиг на Коензим Q10 в тялото?

С възрастта количеството Коензим Q10 в клетките намалява - при повечето хора над 35-40 г. се наблюдава недостиг.

Недостигът на Коензим Q10 може да се дължи и на приемът на лекарства за кръвното налягане или лекарства за нормализиране на холестерола, тъй като те блокират синтеза на Коензим в тялото. Ето защо се препоръчва на хората, които използват този тип медикаменти, да приемат допълнително Коензим Q10.

Какви са симптомите на недостиг на Коензим Q10?

  • Умора и изтощение

  • Хронична болка

  • Високо кръвно налягане

  • Др.

Научете повече за Коензим Q10 тук.