Лецитинът – защо е нужен на нашето тяло?

Лецитинът – защо е нужен на нашето тяло?

Публикуван: 15.07.2016

Прегледи: 103

клетките са основата за здраво тяло. Малко хора знаят, че лецитинът е основен структурен компонент на всяка клетка в човешкото тяло. Какви са основните ползи от него и как действа върху нашето тяло, прочетете в следващите редове.

Лецитинът е малко позната субстанция с множество полезни ефекти за нашето тяло. Той представлява жълто-кафяво вещество, което се добива най-често от яйчните жълтици и соята. Неслучайно наименованието лецитин произлиза от гръцката дума „Lekithos“, която означава жълтък на яйце.

Лецитинът има цялостно действие върху нашето тяло, а ето и някои от основните ползи от него:

1) Лецитинът защитава клетките

Малко хора знаят, че лецитинът е основен структурен компонент на всяка клетка в човешкото тяло - той изгражда мембраната на клетките, подпомага работата им и комуникацията между тях. Нормално функциониращите и здрави клетки са основата за здраво тяло, а клетъчните мембрани са основен регулатор за веществата, които влизат и излизат от клетката. Здравето на клетките осигурява защитата срещу различни вируси и болести, които атакуват именно увредените клетки.

2) Лецитинът спомага за нормалните нива на холестерола

Соевият лецитин съдържа голямо количество линолова киселина и инозитол:

  • Линолова киселина - изследванията показват, че приемът на линолова киселина нормализира нивата на общия холестерол и в частност на лошия холестерол, докато в същото време се наблюдава увеличение на нивото на добрия холестерол.

  • Инозитол - инозитолът принадлежи към витамините от група B, често категоризиран като витамин B8. Инозитолът допринася за регулиране на нивото на холестерола и триглицеридите, като в същото време отговаря за доброто функциониране на нервната система

3) Лецитинът подпомага функцията на мозъка и нервната система

Лецитинът е богат и на още една изключително важна субстанция – холин. Холинът е важен за синтеза на невротрасмитера ацетилхолин. Невротрансмитерите са отговорни за изпращането, стимулирането и регулирането на сигналите между невроните и другите клетки в организма. Именно благодарение на тези свои функции, невротрансмитерите са отговорни за подпомагане на паметта и пренасянето на информацията в човешкото тяло.

4) Лицитинът допринася за нормалната функция на черния дроб

Черният дроб се нуждае от лецитин, за да произвежда липопротенини, които са отговорни за транспортирането на мазнините от черния дроб към клетките. По този начин се контролира натрупването на мазнини в този орган и се подпомага неговата нормална функция.

5) Лецитинът има благотворен ефект по време на кърмене

Според Канадската фондация по кърмене лецитинът намалява риска от запушване на млечните каналчета по време на кърмене. Това действие вероятно се дължи на свойството на лецитина да намалява вискозитета (лепкавостта) на млякото чрез повишаване на процента на ненаситените мастни киселини в млякото.

За да научите повече за лецитина, натиснете тук.