Кои са най-важните билки за детоксикация?

Кои са най-важните билки за детоксикация?

Публикуван: 15.03.2016

Прегледи: 22891

При идеални условия на живот организмът е в състояние да се пречиства сам. Въпреки това, предвид съвременния начин на живот и цялостните условия като замърсяване на въздуха, наличие на пестициди в храната или замърсяване на питейната вода, черният дроб е претоварен с токсини и в резултат на това не може да изпълнява ефективно функцията си.

Когато в организма ни се натрупат прекалено много токсини, тялото ни сигнализира за това с появата на кожни проблеми, задържане на течности, липсата на тонус. Ето защо за здраве в дългосрочен план е необходимо да се подпомагат естествените процеси на детоксикация на организма.

Съгласни сме, че трябва да се наслаждаваме на живота. Но в годината има 365 дни и да посветим 14 от тях за пречистване на организма не е трудна задача. Още повече, че нуждата на тялото от детоксикация датира от векове, дълго преди въздухът и водата да се замърсят и храната да се напълни с пестициди.

Как можем да подпомогнем естественото пречистване на организма?

Когато говорим за отстраняване на натрупаните токсини, неизменно в главата ни изниква плашещата картина на гладуване и лишения. Истината е, че здравословната диета е винаги добра идея, но и тук природата е намерила начин да подпомогне естествените процеси в организма, без това да пречи на нормалното ни ежедневие. Представяме ви най-разпространените и ефективни растения, когато говорим за детоксикация. Те въздействат на различни органи, които участват в процеса на отстраняването на токсини: черен дроб, бъбреци, пикочни пътища, стомашно-чревен тракт (стомах,тънко черво, дебело черво):

Юка - това растение се среща в Южна и Северна Америка, и неслучайно индианците са го наричали дървото на живота. Сапонините, които се съдържат в юката, спомагат за разграждането на токсините и по този начин допринасят за тяхното премахване от тялото.

Хлорелаедноклетъчно водорасло, което живее на нашата планета от над 2 милиона години. Хлорелата е най-богатата на хлорофил храна. Тя допринася за премахването на тежките метали от тялото, подпомага метаболизма и има силен антиоксидантен ефект.


ceren-baz.pngБял трън - растение, което през вековете е използвано за подпомагане функцията на черния дроб. Екстрактът подпомага детоксикацията и защитава клетките от свободните радикали.
gluхarce.png Глухарче- тази билка е мощен диуретик, който подпомага детоксикацията. Оказва благотворно действие върху храносмилателната система и уринарния тракт.


 

pirej.pngПирей– това растение е разпространено в повечето страни в Европа, Австралия, Северна и Южна Америка. То има силен диуретичен ефект и подпомага детоксикацията, допринася за нормалната функция на бъбреците и пикочния мехур.
kopriva.pngКоприва
- добре позната и широко използвана и като храна, и като лечебно растение. Тя е една от първите живи храни през пролетта и традиционно се използва заради диуретичното си действие. Екстрактът допринася и за нормалната функция на бъбреците.bjala-breza-(1).pngБяла бреза – това растение има силни диуретични свойства, които подпомагат изчистването на токсините и излишните течности от тялото. Освен това, бялата бреза оказва благотворен ефект върху храносмилателната система и уринарния тракт.lajka.jpgЛайка- популярна билка, традиционно използвана заради благотворния си ефект върху храносмилателната система. Богата е на силни антиоксиданти, които предпазват кожата и клетките от оксидативен стрес.
 

ecemik.pngЕчемик– суперхрана с общ тонизиращ ефект върху целия организъм. Поради богатия си състав на витамини и минерали, допринася за нормална циркулация на кръвта, зарежда организма ни с множество полезни вещества.


 

Детоксикация – ще ни помогне ли да излеждаме по-добре?
11.03.2016

Детоксикация – ще ни помогне ли да излеждаме по-добре?

Всички сме чували за детоксикацията и сме наясно, че това е процес на отстраняване на токсините от тялото. Когато се натрупат в тялото ни, токсичните вещества могат да доведат до множество хронични проблеми, безсъние, проблеми с черния дроб и храносмилателния тракт.

Прочети повече
Прегледи: 321
Защо да правим пролетна детоксикация?
02.03.2016

Защо да правим пролетна детоксикация?

Бавно, но сигурно настъпва пролетта. Настроението се покачва, но организмът ни още усеща последиците от зимното обездвижване и тежка храна. Време е да се освободим от токсините и да събудим тялото за нови усещания.

Прочети повече
Прегледи: 453
Пролетна детоксикация
26.03.2018

Пролетна детоксикация

Детокс програмите обикновено са кратки, но много ефективни. Резултатът - чувстваме се по-добре и това си личи.

Прочети повече
Прегледи: 1480
Детокс през есента за здраве и емоционален баланс
20.09.2016

Детокс през есента за здраве и емоционален баланс

Лятото си отива и усещаме как постепенно настъпва есента. Температурите падат, завръщаме се отново в забързаното ежедневие на града, а тялото ни сякаш усеща всички тези промени. Сега е моментът, в който е необходимо да се подготвим за новия период от годината както психически, така и физически, а най-лесния начин да го направим е като се подложим на кратък детокс.

Прочети повече
Прегледи: 354
Първа следпразнична мисия: Нова година, ново здраве
12.01.2018

Първа следпразнична мисия: Нова година, ново здраве

Почивните дни, богатите трапези и събиранията с близки и приятели до ранни зори вече отминаха. След такъв празничен маратон обикновено организмът ни се нуждае от възстановяване и детоксикация, за да започнем новата година заредени, тонизирани и в хармония с тялото си.

Прочети повече
Прегледи: 602