Успявате ли да осигурите на детето си ежедневната доза витамини

Успявате ли да осигурите на детето си ежедневната доза витамини

Публикуван: 07.12.2015

Прегледи: 58

Като родители имаме много важни задачи, свързани с развитието на нашите деца. Една от най-трудните мисии е да осигурим на детето добре балансирана храна , с която то да си набави ценни вещества, витамини и енергия за всекидневните занимания и игри.

Реплики от рода „Хайде, хапни само морковчето, знаеш ли колко е вкусно?“ или „Това парченце ябълка е специално за теб и ще те направи силен като супермен.“ са от добре познатите  ни хитринки, с които се опитваме да убедим детето да хапне нещо полезно. Понякога успяваме, друг път не, но с децата никога не е лесно, особено ако са от  „злоядите“ или пък държат на собственото си мнение винаги, когато става въпрос за хапване.

 

Какво казват специалистите?

Изследванията от последните години показват драстичен спад на ценните витамини и минерали, които би трябвало да се съдържат в плодовете и зеленчуците. Например количеството на витамин C e намаляло с над 80% при ягодите и с над 60% при ябълките, калцият в броколите е спаднал със 70%. Според здравните експерти замърсяването на околната среда, обработването на почвите и земеделската продукция с химикали очевидно водят до сериозни последствия за качествения състав на храната, която приемаме. Съхранението в хладилни помещения също има негативно отражение – проучванията показват, че един плод губи около 30% от съдържанието си на витамин C, когато престои 3 дни в хладилника. Съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците зависи от сезона, от почвата, от това дали са прясно откъснати или са пропътували километри. Парниковата продукция също е по-бедна на витамини и минерали от  тази отглеждана на слънце поясняват специалистите. Разбира се, пълноценното хранене и богатата на плодове и зеленчуци диета, не трябва да се пренебрегва.

Какви витамини да изберем като допълнение към ежедневния хранителен режим?

На първо място е важно мултивитаминният комлекс да е богат - да включва витамин C, витамините от група B, също така мастноразтворимите витамини А, Е, D, да е допълнен с бета глюкани и цинк за добра имунна защита, с йод за нормалния растеж на детето и доброто функциониране на щитовидната жлеза, с фолиева киселина за добро усвояване на желязото. Доверете се на сигурен продукт като Марсианци Имунактив, който е разработен по съвременните стандарти за чистота и безопасност на съставките - без аспартам, без глутен, без консерванти, без изкуствени оцветители.

Вижте повече на www.marsianci.bg.