Природата в помощ на имунитета

Природата в помощ на имунитета

Публикуван: 18.09.2015

Прегледи: 76

В преходния период от преминаването от един в друг сезон, детският организъм има нужда от време и адаптация към новите сезонни предизвикателства. След дългата ваканция обикновено в общото помещение в детската градина или училище се появяват непознати гости – това са новите вируси за сезона, с които имунната система на детето ще трябва да се справи.

Нормално е децата да боледуват често, особено по-малките и тези, които редовно посещават детско заведение. Така тяхната имунна система се научава да се справя с микроорганизмите, които ни заобикалят ежедневно. При някои деца процесът на „узряване на имунитета“ настъпва по-бързо, докато други боледуват едва ли не през 2-3 седмици. Дори във втория случай няма място за излишно безпокойство, защото обикновено след 5-6 годишна възраст този период се израства. Специалистите имунолози обаче съветват при често и тежко боледуващи деца, да бъде максимално ограничен контакта с детските заведения и в периода след инфекция да се даде повече време за възстановяване на организма.

Как да се погрижим за имунната система на детето срещу атаката на вирусите?

  • Включете в дневното меню разнообразна и богата на витамини и минерали храна като наблегнете на приема на белтъчини. Именно те са основните градивни елементи на имунната система.

  • Осигурете на детето добра двигателна активност или спорт , но в същото време спазвайте стриктен режим на сън и бодърстване. Децата трябва да си лягат рано, да имат достатъчно време за почивка, особено ако са прекалено натоварени в училище.

  • При първи симптоми на настинка или ако детето вдигне температура, не прибързвайте с даване на антибиотик, за да дадете шанс на имунната система сама да се справи с вирусите.

  • За да подсилите и активирате имунната функция, но без да натоварите излишно детския организъм, доверете се на изцяло природен имуностимулант. Може да включите имуностимулиращ сироп, който да комбинира природни съставки като черен бъз, бета глюкани, шипка. С клинични проучвания е доказано, че тази комбинация има силен противовирусен ефект. Тя въздейства на клетъчно ниво като ограничава възможността вирусът да се прикрепи към здравата клетка, а това означава, че пътят му да навлезе в нея и да се размножава е блокиран. По този начин още в начален стадий се предотвратява възможността от развитие на инфекция.

Може ли природният имуностимулант да се дава по-продължително време?

При рискови и често разболяващи се деца, приемът на имуностимулант с природен произход на съставките е добре да започне в началото на есенния сезон и да продължи средно около 3-4 месеца, с цел превенция. При първи симптоми на настинка или вирусна атака, е препоръчително продуктът да се приема в дозировката за интензивна употреба за 7- 14 дни.