Плодовете през зимата – слаб източник на витамини

Плодовете през зимата – слаб източник на витамини

Публикуван: 12.12.2012

Прегледи: 44

През зимата портокалът е най-предпочитаният плод. Но дали ни носи ползите, които очакваме?

Проведеният по инициатива на компания Валмарк количествен анализ в лабораторията по течна хроматография към Фармацевтичния факултет на МУ София за наличието на витамин C в плод от портокал показа изключително ниски стойности – едва 0,40 мг витамин C в 100 г портокал. По световните стандарти нормалното количество на витамина в 100 г плод трябва да е 60 мг, т.е. резултатът получен този декември е 150 пъти по-нисък от нормата.

Доц. доктор Пенчева от катедрата по Фармацевтична химия към Фармацевтичния факултет в МУ София обясни възможните причини за незадоволителния резултат чрез включване на живо по време на предаването „На кафе“ по Нова телевизия на 12-ти декември. Те са пряко свързани със средата и начина, по който са отглеждани, третирани и транспортирани цитрусовите плодове. „Замърсяването на околната среда, обработването на почвите и земеделската продукция с химикали очевидно водят до сериозни последствия за качествения състав на храната, която приемаме. Съхранението в хладилни помещения също има негативно отражение – проучванията показват, че един плод губи около 30% от съдържанието си на витамин C, когато престои 3 дни в хладилника. Съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците зависи от сезона, от почвата, от това дали са прясно откъснати или са пропътували километри. Парниковата продукция също е по-бедна на витамини и минерали от  тази отглеждана на слънце.“ поясни в коментарите си доц. Пенчева.

Но колко от нас имат възможност да осигурят на детето си и на семейството си екологично чиста и свежа продукция от плодове и зеленчуци, наистина богата на необходимите витамини, минерали и други ценни за организма вещества? И тук, както и при анализа на витамин C, отговорът най-вероятно ще е незадоволителен. В тази връзка експертите-педиатри препоръчват на децата, особено в периода на настинки и грипове, мултивитамини като важно допълнение към ежедневния хранителен режим. Добре е този мултивитаминен комлекс да е богат - да включва витамин C, витамините от група B, също така мастноразтворимите витамини А, Е, D, да е допълнен с лизин за по-добър апетит, с бета глюкани, биофлавоноиди и цинк за подсилен имунитет, с йод за нормалния растеж на детето и доброто функциониране на щитовидната жлеза. 

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.