Холестеролът – добър или лош?

Холестеролът – добър или лош?

Публикуван: 21.08.2019

Прегледи: 1814

Трябва да знаете, че „добър” и „лош” холестерол на практика няма. Холестеролът е субстанция със структура, подобна на мазнините и е необходим на клетките на организма за производството на витамин D, жлъчка и редица хормони.

От здравословна гледна точка е важно да следите нивото на холестерола и индекса на телесна маса. Затлъстяването, заседналият начин на живот водят до високо кръвно, сърдечни оплаквания. Всички сме чували, че повишените нива на холестерола се свързват с редица сърдечно-съдови заболявания (включително инфаркт и инсулт), а те са причина номер 1 за смъртност в света.
 
Какво представлява холестеролът?
 
Трябва да знаете, че „добър” и „лош” холестерол на практика няма.
Холестеролът е субстанция със структура, подобна на мазнините и е необходим на клетките на организма за производството на витамин D, жлъчка и редица хормони. За да се придвижи холестеролът до клетките на тялото, които се нуждаят от него, той има нужда от транспортна капсула. Тази функция изпълняват т.нар. липопротеини. Тези от тях, които изпълняват маршрут „черен дроб – органи“ пренасят много мазнини – холестерол и триглицериди, затова се наричат липопротеини с ниска плътност LDL (low density lipoproteins) и с много ниска плътност VLDL (very low density lipoproteins). Когато количеството им е по-голямо от това, от което клетките на органите се нуждаят, излишният холестерол се отлага по артериалните стени и образуват плаки. Това може да доведе до запушване на артериите и сърдечно-съдови заболявания. Затова LDL е известен като „лош” холестерол. Обратно, липопротеините, които се движат по посока „от органите към черния дроб“ се наричат липопротеини с висока плътност - HDL (high density lipoprotein) и се славят с добра репутация, т.к. пренасят излишния холестерол към черния дроб за изхвърляне. Ако съотношението LDL:HDL надмине 4 пъти, това е сигнал за нарушение в обмяната на веществата и риск от образуване на артериални плаки.
 
Когато става дума за холестерол, много важно е да обърнем внимание и на триглицеридите. Тялото превръща излишните калории, които приема чрез храната, в триглицериди. Съхранява ги в мастните клетки. Хормоните регулират освобождаването на триглицериди от мастната тъкан, за да бъдат посрещнати енергийните нужди на организма.
Изследванията показват, че високото ниво на триглицериди може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
 
Какво трябва да направите?
Няколко малки стъпки в правилната посока. Да промените начина си на живот. И да помислите как да започнете да се движите повече, да се храните здравословно и да включите в ежедневното си меню ценните Омега-3 мастни киселини, които съдържат цял набор от важни витамини и минерали.Движение и спорт.
Физическата активност намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Умерено интензивната 30-минутна тренировка пет пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Бъдете активни всеки ден – изкачвайте стълби, вървете или карайте колело, вместо да шофирате, тренирайте заедно с приятелите и семейството.
Съчетайте тренировките с допълнителен прием на т.нар. есенциални мазнини, каквито са Омега-3. Те са важни за хората, които тренират. Омега-3 мастните киселини намаляват апетита, подобряват ефективността на всяка тренировка и редуцират натрупването на мазнини. Те подпомагат възстановяването след посещението в залата. Укрепват имунитета и помагат за по-добър сън.
 
Здравословно хранене.
Лошата диета е един от основните виновници, когато става въпрос за нездравословни нива на холестерола. Диета с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини увеличава LDL и понижава HDL холестерола. Специалистите съветват да се ограничи консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини; на газирани напитки и натурални сокове. Както и храните, направени с хидрогенирани растителни масла като шоколадови изделия, вафли, чипс, бързи закуски, сладолед и т.н.
Продуктите, богати на Омега-3 мастни киселини намаляват триглицеридите в кръвта между 15 и 30%. Така намалява и рискът от инфаркт и сърдечен удар.

На пазара у нас се предлага наистина уникална комбинация от Омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и селен. Един от най-търсените продукти на Валмарк - ОмегаПрим, е известен с високото качество на Омега-3 мастни киселини от рибено масло, богатата консистенция на селен (осигурява 82% от необходимия дневен прием) и наситен синтез на коензим Q10 (подмладява клетките и води до бърз имунен отговор). Всички тези ценни съставки, събрани на едно място, ви дават възможността да осигурите на организма бърз и качествен рестарт. За едно ново, по-здравословно начало. В добра форма и перфектно здраве.
 
 
 
Да си осигурим пълна защита за сърцето
21.12.2012

Да си осигурим пълна защита за сърцето

Д-р Мария Папазова, холистичен лекар, споделя какви са ползите от комплексното действие на омега-3, коензим Q10 и селен.

Прочети повече
Прегледи: 438
Сърцето ти също има нужда от твоята любов
13.08.2019

Сърцето ти също има нужда от твоята любов

На първо място сред здравословните проблеми, причинени от стрес се нареждат сърдечно-съдовите заболявания. Над 18 милиона души умират всяка година, покосени сърдечно-съдови проблеми, а в България над 60% от смъртността се дължи на болести на сърцето.

Прочети повече
Прегледи: 265
Да се погрижим за сърцето! Но, как?
02.04.2018

Да се погрижим за сърцето! Но, как?

Стресът застига всички. Някои хора съумяват да се отпуснат чрез спорт, разходки сред природата, хубава книга или  филм. Други обаче не успяват да се отърват от натрупаното ежедневие и го задържат в себе си. Това, за съжаление, влияе на цялостното ни здравословно състояние и оказва негативен ефект върху работата на сърцето.

Прочети повече
Прегледи: 463