Холестеролът – добър или лош?
Публикуван: 21.08.2019
Прегледи: 1699
Трябва да знаете, че „добър” и „лош” холестерол на практика няма.
Холестеролът е субстанция със структура, подобна на мазнините и е необходим на клетките на организма за производството на витамин D, жлъчка и редица хормони.
От здравословна гледна точка е важно да следите нивото на холестерола и индекса на телесна маса. Затлъстяването, заседналият начин на живот водят до високо кръвно, сърдечни оплаквания. Всички сме чували, че повишените нива на холестерола се свързват с редица сърдечно-съдови заболявания (включително инфаркт и инсулт), а те са причина номер 1 за смъртност в света.
Какво представлява холестеролът?
Трябва да знаете, че „добър” и „лош” холестерол на практика няма.
Холестеролът е субстанция със структура, подобна на мазнините и е необходим на клетките на организма за производството на витамин D, жлъчка и редица хормони. За да се придвижи холестеролът до клетките на тялото, които се нуждаят от него, той има нужда от транспортна капсула. Тази функция изпълняват т.нар. липопротеини. Тези от тях, които изпълняват маршрут „черен дроб – органи“ пренасят много мазнини – холестерол и триглицериди, затова се наричат липопротеини с ниска плътност LDL (low density lipoproteins) и с много ниска плътност VLDL (very low density lipoproteins). Когато количеството им е по-голямо от това, от което клетките на органите се нуждаят, излишният холестерол се отлага по артериалните стени и образуват плаки. Това може да доведе до запушване на артериите и сърдечно-съдови заболявания. Затова LDL е известен като „лош” холестерол. Обратно, липопротеините, които се движат по посока „от органите към черния дроб“ се наричат липопротеини с висока плътност - HDL (high density lipoprotein) и се славят с добра репутация, т.к. пренасят излишния холестерол към черния дроб за изхвърляне. Ако съотношението LDL:HDL надмине 4 пъти, това е сигнал за нарушение в обмяната на веществата и риск от образуване на артериални плаки.
Когато става дума за холестерол, много важно е да обърнем внимание и на триглицеридите. Тялото превръща излишните калории, които приема чрез храната, в триглицериди. Съхранява ги в мастните клетки. Хормоните регулират освобождаването на триглицериди от мастната тъкан, за да бъдат посрещнати енергийните нужди на организма.
Изследванията показват, че високото ниво на триглицериди може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Какво трябва да направите?
Няколко малки стъпки в правилната посока. Да промените начина си на живот. И да помислите как да започнете да се движите повече, да се храните здравословно и да включите в ежедневното си меню ценните Омега-3 мастни киселини, които съдържат цял набор от важни витамини и минерали.