Бета глюканите активират имунната защита срещу вируси и грип

Бета глюканите активират имунната защита срещу вируси и грип

Публикуван: 24.02.2012

Прегледи: 958

В периоди на повишена заболеваемост от вирусни инфекции, най-вече по време на грипна епидемия, приемът на бета глюкани под формата на хранителна добавка, осигурява активна имунна защита на организма.

Бета глюканите са природни полизахариди, които се съдържат в клетъчните стени на дрождите (Saccharomyces cerevisiae). Извличат се от микроорганизми (дрожди, бактерии), гъби и зърнени култури. Бета глюканите подобряват работата на имунната система като активират ключови имунни клетки в организма, наречени макрофаги. Тяхната роля е да прихванат и „изядат“ опасните за човека бактерии, вируси и паразити.

Макрофагите са клетки на имунната система и когато техният брой е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, нос, кожа, бели дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии/патогени е много голям. Ролята на бета глюкана е да се захване за макрофага чрез неговите рецептори и по този начин да го активира. От своя страна макрофагът разпознава патогенните клетки и ги „изяжда“, убива. Доказано е, че при вирусни инфекции и грип бета глюканите повишават продукцията и активността на T-лимфоцитите, които заедно с активираните макрофаги атакуват и унищожават вирусите.

В зависимост от източника на получаване (дрожди, бактерии, гъби, зърнени култури) извлечените бета глюкани имат различна структура (стр. 1 прикачен pdf file Beta glucanes info). Най-мощните бета глюкани са дълговерижните 1.3/1.6 бета глюкани, извлечени от дрождите Saccharomyces cerevisiae, намиращи се в клетъчните стени на маята. В периоди на повишена заболеваемост от вирусни инфекции, най-вече по време на грипна епидемия, приемът на бета глюкани под формата на хранителна добавка, осигурява активна имунна защита. Бета глюканите атакуват грипните вируси, скъсяват периода на боледуване, намаляват опасността от последващи усложнения и улесняват възстановяването след преболедуване от грип, настинки и бактериални инфекции. Препоръчваният дневен прием е между 200 и 400 мг, което се равнява на 2-4 таблетки бета глюкани от 100 мг. Добре е да се взима превантивно в активния сезон на гриповете и възможно най-бързо при първи симптоми на вирусната инфекция.

Заради многобройните си качества, бета глюканите си извоюваха наименованието революционен продукт, а в Япония са лицензирани като ефективен имуностимулант срещу злокачествени заболявания. Не на последно място, бета глюканите са известни с подмладяващия си ефект върху кожата - учените смятат, че в бъдеще те ще станат алтернатива на терапиите с ботокс.

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.