Магнезият намалява образуването на камъни в жлъчката

Магнезият намалява образуването на камъни в жлъчката

Публикуван: 10.07.2010

Прегледи: 844

Увеличеният прием на магнезий чрез хранителни добавки може да намали риска от формиране на камъни в жлъчката, според ново проучване, проведено в САЩ.

Високият прием на магнезий е свързан с 28% по-малък риск от образуване на жлъчни камъни, според проучване обхващащо 42 705 американски мъже и публикувано в Американското списание по Гастроентерология.

"В това обширно проучване ние отчитаме, че по-високият прием на магнезий е свързан с намален  риск от образуване на камъни в жлъчката, връзката е дозово-зависима и не е свързана с други потенциални рискови фактори” пише авторът Чънк-Ю Цай от Университета от Медицинския Център в Кентъки.

Жлъчните камъни са заболяване, което е причина за смъртност в развитите страни и е важен рисков фактор за рак на жлъчния мехур. Около 10-15% в САЩ (20 милиона хора) имат жлъчни камъни и 1 милион нови случаи се диагностицират годишно, според Националният Институт на Здравето в САЩ.

През периода на 13 годишното проследяване, изследователите са документирали 2 195 случаи на жлъчни камъни. Средният прием на магнезий се изчислява на  352.8 mg дневно за наблюдаваната популация.

След отчитане на възрастовите различия, които биха повлияли на резултатите, Цай и сътрудници изчислили, че мъжете с по-високи нива на магнезиев прием  (454 mg/дневно) били 28% по-малко склонни към образуване на жлъчни камъни, в сравнение с мъжете с най-нисък прием на магнезий (262 mg/дневно).

Освен това, магнезият приет с храната, като например зелените листни зеленчуци, месото, зърнените храни, ядките, млякото намаляват риска с 32%.

"В заключение, нашите резултати предполагат превантивната роля на магнезия в симптоматичната жлъчно-каменна болест сред мъжете”, пишат Цай и сътрудници.

Източник:

The American Journal of Gastroenterology (Blackwell Publishing)
February 2008, Volume 103, Issue 2, Pages 375-382,
"Long-Term Effect of Magnesium Consumption on the Risk of Symptomatic Gallstone Disease Among Men"
автори: C.-J. Tsai, M.F. Leitzmann, W.C. Willett, E.L. Giovannucci

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.