Недостиг на цинк! Как да го разпознаем?

Недостиг на цинк! Как да го разпознаем?

Публикуван: 25.02.2013

Прегледи: 2952

Косопад, бели петна или чупливост на ноктите, кожни проблеми и акне, липса на  апетит, умора, отслабен имунитет. Това са някои от признаците за липсата на достатъчно  количество цинк в организма.

Знаете ли, че цинкът не случайно е наричан „козметичен“ микроелемент. Той се грижи за блясъка и гъстотата на косата, за еластичността и свежестта на кожата. Също така регулира омазняването на кожата и косата и подпомага лечението на акне.

Цинкът е изключително важен и полезен - от него се нуждаят всички клетки без изключение. Важна е ролята му за запазване на зрението и на паметта в добро състояние, за поддържане на имунитета и репродуктивната система. Цинкът е важен микроелемент и за децата - при недостиг се наблюдава значително забавяне на растежа и отслабване на имунната система.  Намаленото му количество в тялото може да повлияе на сетивните органи, особено на вкусовите усещания и обонянието.

Често липса на цинк се проявява при вегетарианците и веганите, тъй като основният източник на този минерал е месото. Цинк има в плодовете и зеленчуците, но почти не се усвоява от организма.

При спортистите и всички, които се движат активно също може да се появи недостиг на цинк. Установено е, че прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на големи количества от този така важен за нашето тяло елемент.

Естествени източници на цинк са хранителни продукти като месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко. Други хранителни източници са стриди, ядки, фасул, слънчогледово семе, шоколад, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре. Високото съдържание на цинк и други полезни химични елементи е причината стридите да имат репутация на силен афродизиак. Друг голям източник на цинк е червеното месо. За съжаление голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната и термичната им обработка.

Установено е, че човешкото тяло се нуждае от около 15 милиграма цинк на ден. Винаги го приемайте с храна, за да не раздразните стомаха. Имайте предвид, че млечните продукти, храните, съдържащи трици и тези, които са богати на фосфор и калций, могат да намалят абсорбцията на цинка. От друга страна, богатите на протеини храни като агнешкото и говеждото месо, яйцата, ще подобрят усвояването на микроелемента.