Боледува ли често детето ви?

Боледува ли често детето ви?

Публикуван: 25.01.2013

Прегледи: 160

С ехинацея може да съкратите наполовина периода на боледуване, както и риска от хрема.

       Много често децата до 7 годишна възраст са податливи на вирусни инфекции, което специалистите по педиатрия обясняват с неукрепналата им имунна система и ежедневния контакт с други деца в яслата или детската градина. Много родители споделят, че след като запишат детото си на детска градина, то започва да боледува много често. Именно тогава малчуганите се срещат за първи път с повечето патогенни причинители и вирусите.

Как да закалим детето?

        Специалистите съветват да се спазва добра хигиена и балансирано хранене с много пресни плодове и зеленчуци, месо и разнообразни продукти. Добре е също така да не навличате детето с прекалено дебели и много дрехи, защото прегряването не само че не помага, но и при изпотяване рискът от настинка се увеличава. Децата имат същите усещания за температура като възрастните. Важно е в периода на гриповете и настинките да проветрявате често, особено през зимата. За да не натоварвате организма на детето излишно, е добре през зимния период да включите в режима на детето естествен имуностимулатор, какъвто е ехинацеята например. С нейния прием може би няма да успеете да предотвратите всяка настинка, но ще подпомогнете детския организъм да се справи по-леко с инфекцията. Силата на ехинацеята се крие в нейната способност да стимулира производството на клетки от имунната система – белите кръвни телца и други.  Може да се дава паралелно и с антибиотици, и с противогрипна ваксина.

 

Ехинацеята е диворастящо северноамериканско растение, традиционно използвано за подсилване имунната защита на организма. Счита се, че Ехинацея е едно от най-добрите натурални средства с благотворно влияние върху имунната система. Още от древни времена това ценно лечебно растение е било използвано от индианските племена за лечение на рани и за предпазване от инфекции.

 

Какво показват проучванията?

       Изследванията показват, че ехинацеята увеличава устойчивостта на организма срещу инфекции от вируси и бактерии чрез активиране на имунната система. Доказано е, че профилактичното прилагане на продукти с ехинацея може да намали риска от ринит (хрема) с 58%, а приемът им по време на заболяване съкращава продължителността му наполовина.

       Друго проучване, проведено при деца на възраст между 2 и 5 години потвърждава, че малчуганите, които приемат ехинацея през зимните месеци са по-здрави. По време на тестовете  те били разделени на две групи -  родителите на децата от първата група им давали ехинацея, а тези от втората трябвало да вземат плацебо. Изследванията продължили 12 седмици. Оказало се, че малчуганите от първата група боледували значително по-рядко и за по-кратки интервали от време. Учените установили, че екстрактът от ехинацея ефективно предотвратява настинки при децата. Ехинацеята помага и за облекчаване симптомите на алергия.

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.