Да подсилим детския имунитет с бета глюкани

Да подсилим детския имунитет с бета глюкани

Публикуван: 06.12.2012

Прегледи: 2368

Напоследък в медицинските среди се заговори за силата на една съставка – бета глюкани, която започва да придобива все по-голяма популярност и в България и се предлага вече и в аптеките. За децата има специално разработени

мултивитамини под формата на сироп

– с включени в състава бета глюкани и специален Имунактив комплекс  за активиране на имунната защита.

Силата на тази революционна съставка – бета глюкан, е свързана със способността й да унищожава опасните бактерии и вируси и по този начин да ни предпази от грип и инфекции. Бета глюканите се извличат от микроорганизми (дрожди, бактерии), гъби и зърнени култури. Те са напълно естествена съставка, която е много подходяща както за децата, така и за възрастните.

Как точно действат бета глюканите?

Те активират ключови имунни клетки в организма, наречени макрофаги. Макрофагите са клетки на имунната система и когато техният брой е недостатъчен в рискови зони като гърлото, устната кухина, носа, кожата, белите дробове, рискът от развитието на болестотворни бактерии е много голям. Ролята на бета глюканите е да се захване за макрофага чрез неговите рецептори и по този начин да го активира. Така активирани, макрофагите прихващат  и буквално „изяждат“ опасните за детето бактерии, вируси и патогени. Доказано е, че при вирусни инфекции и грип бета глюканите повишават продукцията и активността на T-лимфоцитите, които заедно с активираните макрофаги атакуват и унищожават вирусите.

макрофаг

Макрофагите прихващат, изяждат и убиват лошите
клетки – бактерии, вируси и паразити

Много често децата, посещаващи ясли, детски градини и началното училище, „донасят” у дома поредния вирус. Затова е добре да предпазим и подсилим имунитета не само на малчуганите, но и на възрастните. Бета глюканите атакуват грипните вируси, скъсяват периода на боледуване, намаляват опасността от последващи усложнения и улесняват възстановяването след преболедуване от грип, настинки и бактериални инфекции. Препоръчително е да се взимат превантивно в активния сезон на гриповете и възможно най-бързо при първи симптоми на вирусната инфекция.

За още полезна информация от Клуб Здраве посетете страницата ни със статии.