ВНИМАНИЕ: Цистит!

ВНИМАНИЕ: Цистит!

Публикуван: 06.08.2012

Прегледи: 1805

Циститът е една от най-честите инфекции и атакува жените от всички възрасти без изключение. Във възрастта между 20 и 50 години, жените боледуват 50 пъти по-често от уроинфекции в сравнение с мъжете.

Как да разпознаем цистита?

В повечето случаи циститът ни изненадва внезапно. Започва с много често уриниране, придружено с парене и болка ниско долу в корема.

Може да се усеща и тежест в областта на кръста. Урината е мътна или с неприятна миризма.

Защо се повтаря и често става хроничен?

Бактерията E. coli е най-честата причина за уроинфекциите при човека - в 90% от случаите. По повърхността на клетъчната стена на бактерията се намират тънки власинки (фимбрили), които подобно на лепило прикрепват бактериите по стените на пикочните пътища и трудно се отделят с урината. Антибиотиците често не успяват да унищожат докрай бактериалните колонии в уринарния тракт. И няколко дни след антибиотично лечение отново се появява неприятният цистит. ..

Според проучване сред българските гинеколози, проведено на XI I Национален Конгрес по акушерство и гинекология (октомри 2010, гр. Пловдив) циститът се повтаря при всяка втора жена, въпреки проведена антибиотичната терапия!

Циститът при бременната жена Уроинфекциите при бременните жени заслужат особено внимание, тъй като нелекуваните уроинфекции и асимптомната бактериурия по време на бременността са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, преждевременно раждане и др.

Инфекциите на пикочните пътища засягат и децата Около 10-11% от децата до 7 годишна възраст боледуват от уринарни инфекции. Симптомите често не се разпознават от родителите, а и малкото дете не е в състояние да опише правилно своите усещания. Затова поставянето на диагноза и правилното лечение на инфекцията е от особена важност, тъй като нелекуваните инфекции могат да доведат до по-сериозни проблеми и засягане на бъбреците. В случаи на съмнение на уринарна инфекция при дете, консултацията с лекар е задължителна. 

Знаете ли как да се предпазите от цистит?

  1. Внимавайте с простудата! Всяка жена знае, че трябва да пази кръста и краката си топли, защото простудата е една от основните причини за цистит. Не подценявайте цистита – той може много бързо да се усложни и да засегне бъбреците. В името на здравето, може да пренебрегнете модерните, смъкнати под талията дрешки, както и да избягвате къпането в студеното море, река или басейн.
  2. Приемайте достатъчно течности , за да осигурите нормална работа на бъбреците  и да избегнете концентриране на урината, което също е сигурна предпоставка за цистит. Не забравейте правилото: 8 чаши вода трябва да изпивате за един ден.
  3. Не подценявайте личната хигиена, както и обратното – прекаляването с интимната козметика също крие рискове от нарушаване на нормалната флора на влагалището и поява на някой досаден причинител на цистит. Препоръките тук са банални, но сигурни – правилно избърсване след тоалетна и ежедневно измиване на гениталната област.
  4. Циститът се появява и след по-интензивен сексуален живот – няма страшно, просто се опитайте  да уринирате след секс – така механично се изхвърлят навлезлите в уретрата бактерии и риска да се появи т. нар. цистит на медения месец е минимален.
  5. Не допускайте запек! Циститът, както и запекът често предпочитат жените –  не забравяйте, че причинител номер 1 на цистита – бактерията Ешерихия коли се намира в изобилие в нашите изпражнения! Не позволявайте на досадната бактерия да обсебва тялото ти и да ви причинява главоболия.
  6. При съмнение за цистит е подходящо да приемате продукти, с високо съдържание на американска червена боровинка. Американската червена боровинка е традиционно познато средство за облекчаване на циститните оплаквания. Плодовете на боровинката съдържат специални вещества – проантоцианидини тип А, които атакуват бактериите Escherichia coli, като възпрепятстват прикрепването на бактериите към лигавицата на пикочния мехур и уретрата, което пречи на размножаването им в уринарния тракт. В същото време проантоцианидините разрушават образувалите се бактериални колонии и така улесняват отделянето на бактериите с потока на урината.  Колкото по-концентриран е един продукт, съдържащ американска червена боровинка, толкова ефектът е по-бърз и силен.
Разгледайте категория Здраве на уринарния тракт на Клуб Здраве или посетете страницата ни със статии.